• ГЕРБ няма да допусне вятърни централи в морето

ГЕРБ няма да допусне вятърни централи в морето на концесия за 30 г. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов на среща с рибарския и туристически сектор във Варна.

Той обясни, че ГЕРБ- СДС няма да подкрепи законопроекта на второ четене и без тях не може да мине, освен ако “Възраждане” не го подкрепят, а текстовете първо трябвало да минат през обществено обсъждане.

“Аз отговарям за 69 депутата, които няма да го подкрепят”, каза още Борисов.

Според законопроектът, който мина на първо четене и бе внесен от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС зони в морето ще се дават на концесия за изграждане на вятърни централи за 30 години. Според вносителите се очакват инвестиции от поне 2,3 млрд. евро до 2035 г. и още допълнителни 4,5 млрд. до 2040 г. Проучване сочело, че инсталираната мощност на вятърни паркове в морето към 2035 г. можела да стигне 1,5 гигавата и да се удвои до 2040 г. За сравнение мощността на двата блока в АЕЦ “Козлодуй” е 2 гигавата. Досега в Черно море няма изградени вятърни централи.

“Ние винаги сме били партия, за която зелените, чистите енергии винаги са били водещи. И в същото време соларните паркове може да се изграждат само на неплодородна земя от 7-ма категория нагоре, за да може да се пази земеделската земя. Соларите сме ги слагали да бъдат по хотели, обществени сгради, за да могат да помагат на енергията за тези заведения. Когато вдигнахте шум, аз си мислех, че този закон е минал на обществено обсъждане”, каза още той. И беше категоричен, че няма неизпълнено обещание. Гарантира, че от ГЕРБ вбъдеще ще бъде против този законопроект. На срещата липсваше и един от вносителите – Ивайло Мирчев, който според присъстващите е обещал да дойде.

“Скандинавските сериали са може би най-добрите в Европа сега – в тях навсякъде има перки, перки, перки. Само че те нямат слънце, нямат и този туризъм. Извиках Делян Добрев, но за съжаление той не успя да дойде. Нищо лошо няма да има перки в морето, но дяволът е в детайлите. Колко близко са “перките” до плажа, какъв е шумът, колко ще бъде полезна за морето тази енергия. И затова днеска приехме нова ядрена мощност от 2 нови реактора на “АЕЦ “Козлодуй”, за да имаме тази балансираща енергия. Сиреч – слънцето ни е много важно, имаме по 300 дена в определени области. Имаме най-голямата енергия “зелена батерия” в света, това е ПАВЕЦ “Чаира”. Този, който навремето е направил каскадата Белмекен – Сестримо и ПАВЕЦ “Чаира” е бил уникален ум”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

“Ние подкрепихме на първо четене тези перки, защото в тази така наречена “сглобка” се подкрепяме. Но, когато се запознах с детайлите разбрах, че въобще не си струва. Затова нашата партия взе решение да оттеглим подкрепата при второ четене на този законопроект поради същата причина. Нека ни убедят, че това не пречи на никой. Нека вие ги посрещнете с цветя и рози, тогава ще се присъединим към тях. Можете да разчитате на нас”, обясни той на събралите се противници на “перките” в Черно море.

Хората, които присъстваха на изявлението, емоционално заявиха, че където има построени такива перки на брега, са съсипали целия регион. Според тях вибрациите, които перките създават, ще изгонят рибата в региона.

“Що се касае рибарите, почти няма град по морето, в който да липсва рибарско пристанище. Ресторантьорите и хотелиерите във времето на COVID, когато светът беше скован и нямаше медицински протокол, единствената държава в света, която не затвори нито църквите, нито манастирите, нито джамиите по Великден, беше България. Затова и първи ние започнахме да отваряме и ресторанти и хотели. Тогава аз поех ангажимент към ресторантьорите и хотелиерите”, добави Борисов.  https://lupa.bg/