Москва, в отговор на 13-ия пакет санкции на ЕС, разшири черния списък на европейските граждани, на които е забранено да влизат в страната. Той включва служители на ЕС, отговорни за предоставянето на военна помощ на Киев, както и лица, замесени в преследването на руски служители и застъпници за конфискация на руски държавни активи. Това съобщи руското външно министерство.

Дипломатическото ведомство отбеляза, че Европейският съюз продължава безрезултатните си опити да окаже натиск върху Русия чрез едностранни ограничителни мерки. На 23 февруари страните от ЕС приеха поредния 13-ти пакет от санкции.

„Смятаме подобни действия на Европейския съюз за незаконни, подкопаващи международните правни прерогативи на Съвета за сигурност на ООН“, – посочиха от руското външно министерство.

„В отговор на тези недружелюбни действия руската страна значително разшири списъка на представители на европейски институции и държави-членки на ЕС, които в съответствие с Федералния закон „За реда за напускане на Руската федерация и влизане в Руската федерация“ от август 15, 1996 г. № 114-FZ, се забранява влизането на територията на нашата държава,” – се казва в изявлението.

В документа се посочва, че става дума за „представители на правоприлагащи органи и търговски организации на страни от ЕС, граждани на страни членки на ЕС, отговорни за оказването на военна помощ на неонацисткия режим в Киев, представители на европейски структури, участващи в преследването на руски служители за „незаконни арести и депортиране на хора. от тях в интерес на Украйна, подкрепяйки въвеждането на санкции срещу нашата страна и опитвайки се да подкопае отношенията на Русия с други държави, замесени в разпространението на дезинформация за нашата страна.”  https://eadaily.com

В руски медии не открихме кои българи и български фирми или институции са включени в забранителния списък на Русия.