Ловци и рибари от Пазарджишко протестираха срещу строителство на фотоволтаични централи върху гори и ловни площи

0
75



Ловци и рибари от Пазарджишко излязоха на протест срещу строителството  на фотоволтаични централи върху плодородни земи, гори и ловни площи. Десетки от тях се събраха тази вечер  пред областната администрация в Пазарджик с призиви „Соларите убиват природата!“, „Не засаждайте плодородна земя с панели!“, „Спрете кражбата на земи!“.  

От импровизирана трибуна говориха Евгени Абаджиев, председател на Ловно-рибарско дружество “Сокол 1993”- Пазарджик, общинският съветник Трендафил Величков и председателят на Националната ловно-рибарска организация инж. Васил Василев.

“Събрали сме се тук, за да изразим своето негодувание срещу явление, на което сме свидетели от няколко години и което застрашава местообитанието на дивеча”, заяви Абаджиев. По думите му със строителството на фотоволтаични централи се “заграбват” плодородни земи. “Ние не сме против прогреса, но законът позволява да се изсичат гори и да се поставят фолтоволтаични панели. Използват се “вратички” и плодородна земя бива прекатегоризирана”, допълни той. Абаджиев посочи, че ще бъдат изпратени петиции до отговорните институции с исканията на ловците и риболовците.

Исканията на пазарджишките ловци и рибари бяха подкрепени от инж. Васил Василев. Той изрази надежда,че днешният сигнал ще бъде разбран от институциите.  По думите му се очаква към протеста да се присъединят сродни сдружения от цяла България, земеделски производители и собственици на земи, които също са пряко засегнати.  

/ЛРМ/



Източник БТА