Процесът на разширяване на ЕС в посока Западни Балкани беше акцент в срещата на Николай Денков и Наташа Пирц Мусар

0
86



Процесът на разширяване на Европейския съюз в посока Западни Балкани беше сред акцентите в срещата на премиера Николай Денков и президента на Словения Наташа Пирц Мусар, съобщиха от правителствената пресслужба. „Нашият регион има огромен потенциал за развитие, ако работим заедно“, категоричен бе Денков. Министър-председателят уточни, че страната ни подкрепя разширяването на ЕС, но за целта е нужно кандидат-членките да изпълняват поетите ангажименти.

Николай Денков отбеляза, че визитата на словенския президент у нас е ясен знак за отличния двустранен диалог и е много добра възможност за активизиране на сътрудничеството между нашите страни във всички сфери. „Убеден съм, че има допълнителен потенциал за партньорство в областта на иновациите и предприемачеството“, посочи Денков. Той допълни, че двете държави трябва да работят и за увеличаване на туристическия обмен.

„Вече имаме добро сътрудничество в областта на образованието и науката, но вярвам, че по-преките контакти между съответните институции ще генерират допълнителни идеи за обогатяване на връзките между нашите граждани. Усилията ни трябва да бъдат насочени към подпомагане на мобилността на студенти, докторанти и преподаватели чрез сключване на споразумения за пряко сътрудничество между висшите училища от двете страни, създаване на съвместни научни и образователни центрове, обмен на идеи и опит относно механизмите за международно научно-техническо сътрудничество“, отбеляза премиерът.

Министър-председателят акад. Николай Денков запозна президента Наташа Пирц Мусар  с възможностите на Българския институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Премиерът Денков посочи, че българската разработка BgGPT е първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение и той ще може да бъде свободно използван от българските публични и частни организации.   

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар е на посещение у нас по покана на държавния глава Румен Радев. На съвместния им брифинг словенският държавен глава подчерта, че в отношенията между България и Словения няма отворени или нерешени въпроси, така че заедно можем да си сътрудничим върху теми, които са важни за Европа или света, без никакви пречки. 

Според Румен Радев това официално посещение е свидетелство за отличния диалог между България и Словения, включително на най-високо политическо ниво.



Източник БТА