Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

0
60


В ЕП гласуват 89 закона за 4 дни

Европарламентът удължи до 2032 г. съществуващите тавани на цените за разговори в рамките на ЕС, които трябваше да изтекат през май 2024 г. Това стана ясно, след като във вторник евродепутатите и белгийското председателство на съвета постигнаха споразумение относно Закона за гигабитова инфраструктура (GIA).

Законът ще гарантира на европейските граждани евтини разговори, есемеси и интернет услуги от всяка точка на блока и ще намали разходите на телекомите за разгръщане на свръхбързи мрежи. С инициативата се цели европейците да бъдат

предпазени от евентуално поскъпване на разговорите

в съюза предвид изтичащото през май споразумение за общоевропейски роуминг с телекомите.

Законът за гигабитовата инфраструктура бе приет с огромно мнозинство – 594 гласа “за” срещу едва 7 “против” по време на последната пленарна сесия в Страсбург преди изборите през юни, чиято програма е изключително интензивна. В рамките на четири дни на евродепутатите им предстои да гласуват общо 89 законодателни акта. 

Законодателството, което вече е съгласувано със Съвета на ЕС, ще намали разходите, свързани с разгръщането на гигабитови мрежи, които могат да изтеглят данни със скорости от 1 гигабит в секунда. То е предназначено да стимулира инвестициите в цифрова инфраструктура, да насърчава икономическия растеж и да гарантира, че европейските предприятия поддържат конкурентно предимство в глобалните иновации. 

“Това е краят на пречките за комуникация. Обаждането от и до всяка точка на Европа ще бъде безпроблемно, съобразено с вашите вътрешни такси”, заяви румънският евродепутат Алин Митута. И добави, че това законодателство ще тласне страните от ЕС напред в цифровата надпревара. По неговите думи блокът вече има общ подход за осигуряване на достъп до високоскоростен интернет – преодоляване на пропастта в свързаността между селските и отдалечените райони и техните градски партньори. 

Досегашното ползване на роумингови услуги в целия Европейски съюз, което ни гарантираше ниски цени, трябваше да изтече на 14 май. А официалното приемане на текста от Съвета на ЕС ще се случи на 29 април по време на Съвета по земеделие и рибарство. За да не се допусне изтичане на споразумението, законодателите промениха крайния срок за влизане в сила на текста – от 20 дни след публикуване в “Официален вестник на ЕС” евродепутатите го намалиха на 3 дни.  

“Законодателството очертава политически път към премахването на таксите за крайни потребители за разговори и есемеси в рамките на ЕС”, посочиха от пресслужбата на ЕП.

В текста се казва, че до 2029 г. цените на дребно не трябва да се различават

въз основа на това дали обажданията произхождат или завършват в различни държави членки. 

Законът ще рационализира, намали разходите и ще ускори административните процедури за издаване на разрешения, ще намали бюрократичните пречки за операторите и националните администрации, като по този начин ще улесни по-плавното и бързо разгръщане на мрежата. 

По време на преговорите със съвета по законопроекта евродепутатите осигуриха принципа на “мълчаливото одобрение”, според който разрешение за инсталиране на инфраструктура ще се дава автоматично, ако не бъде получен отговор от административния орган в рамките на четири месеца. 





Източник 24часа