Пресъздадени в гоблени „Целувката“ на Климт, картини на Майстора, икони са представени в изложба в смолянската библиотека

0
83


„Целувката“ на Климт, картини на Майстора,  икони, пейзажи и  реплики на известни платна, пресъздадени в гоблени, са представени в изложба в Регионалната библиотека „Н. Вранчев“ в Смолян. Изложбата „С игла и конец“ бе открита на 8 март, показвайки 70 гоблена и 11 ръкоделия на жени от област Смолян.

Някои от гоблените са уникални, не могат да се видят никъде другаде, тъй като са създадени от дизайнери по схеми като индивидуална разработка, заяви пред БТА Ирена Пушкаревич,  библиотекар и автор на гоблени от експозицията.  Според нея изложбата показва, че забравеното хоби на нашите баби добива актуалност и се възражда. Показаните везани творби са създадени от 22 жени от област Смолян.  В Регионалната библиотека се учредява и клуб на гобленарката, в който да се събират и обменят опит дами, които създават своите живописни творби „с игла и конец“. Намеренията на основателите са да се привлекат все повече млади хора към везането на гоблени и ръкоделия. В изложбата са включени и образци с българска бродерия.

Отбелязването на Международния ден на жената в Регионалната библиотека продължи с поетично – музикална програма. Актрисата Миряна Найденова изпълни пред публиката в отдел „Изкуство“ поемата „Робство“ на хърватската поетеса Весна Парун.

/АКМ/



Източник БТА