Студена керамика, живопис и графика в изложба на Ставри Калинов

0
67


12 скулптури, направени със студена керамика и 49 картини живопис и графика на художника Ставри Калинов са част от посветената му излобжа Post Mortem.

Официалното откриване на експозицията е на 30 април от 18 ч. в галерия “Средец”.

Приживе Калинов работи с най-различни материали, включително с метал, стъкло, керамика и коприна. “Ставри Калинов винаги ще бъде по-силен от смъртта, защото изкуството му не е било и никога няма да бъде тленно. Оригинален, нестандартен, куриозен и завладяващ творец, той изцяло покрива представата за истинския художник, за истинския създател, за играещия човек или още т.нар. Homo Ludens!”, каза проф. Любомир Стойков, който е автор на книгата за маестрото „Калинография” и дългогодишен негов приятел. 

Ставри Калинов е български скулптор и художник. Роден е на 15 ноември 1944 г. във Видин и умира в София на 12 септември 2023-а на 78-годишна възраст. Работи в областта на монументалната и малката пластика, живописта, графиката и приложното изкуство. През 1964 г. завършва гимназия в родния си град, след което работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия – специалност „Дърворезба”, в класа на проф. Асен Василев. 

Прави сатуетките, връчени на победителите в множество елитни конкурси в България. Негово дело са статуетките за победителката в категория „Жена мениджър на годината” в конкурса „Жена предприемач” и „Жена мениджър на годината” на Клуба на жените предприемачи и мениджъри, за фестивала „Златна Месемврия”, за литературната награда „Балканика 2006″, за конкурса „Мистър Икономика” и редица други. Със своята щедрост и алтруизъм Ставри Калинов е оказвал безвъзмездна помощ, като е правил много хуманни жестове, дарения и спомоществователства на редица организации с идеална цел, социални и държавни мисии и инициативи. 

Носител е на различни награди, между които отличието „Златен век” на Министерство на културата за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура (2016) , „Кристалната звезда” на галерия „Макта” (1995) и др. Световно известната онлайн галерии “Artsper” поставя името на Ставри Калинов до имената на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Густав Климт и др. 





Източник 24часа