Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар ще бъде на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев

0
75



Президентът на Република Словения Наташа Пирц Мусар ще бъде на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев, съобщи прессекретариатът на президента. Наташа Пирц Мусар ще бъде придружавана от бизнес делегация. 

Възможностите за разширяване на двустранното партньорство в сферата на икономиката, инвестициите, туризма, енергетиката, иновациите, научно-изследователския обмен, културата, както и актуални теми от европейския и регионалния дневен ред, ще бъдат обсъдени в рамките на визитата. Гарантирането на стабилността и подпомагането на евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани също ще бъде тема на разговорите, посочват от прессекретариата.

На пл. „Св. Ал. Невски“ Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще посрещнат Наташа Пирц Мусар и съпруга ѝ Алеш Мусар с официална церемония. Държавният глава на Словения ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин. 

На „Дондуков“ 2 Румен Радев и Наташа Пирц Мусар ще проведат среща на „четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Словения. Двамата президенти ще направят и съвместни изявления за медиите в Гербовата зала. 

По-късно през деня Румен Радев и Наташа Пирц Мусар ще открият в София Българо-словенски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с агенцията за бизнес развитие SPIRIT Slovenia. Целта на събитието е насърчаване на контактите между компаниите от двете страни и проучване на възможностите за активизиране на стокообмена между България и Словения, както и стимулиране на съвместната търговия и инвестиции.

В рамките на посещението си в страната ни държавният глава на Словения ще посети Пловдив. Предвидени са и срещи с председателя на Народното събрание Росен Желязков и с министър-председателя Николай Денков.

Словения подкрепя влизането изцяло на България в Шенгенското пространство, а настоящото решение за приемането само по въздух и вода е временен компромис, каза в писмено интервю за БТА президентът на Словения Наташа Пирц Мусар в навечерието на официалното си посещение в нашата страна. По думите ѝ решението не е идеално, но ще насърчи търговията и туризма. Като президент днес обаче много съжалявам да видя, как Шенген умира, тъй като няколко страни от ЕС въведоха отново граничен контрол, включително Словения по границата с Хърватия, каза Пирц Мусар.



Източник БТА