Платформата за заетост на бежанци в България ще ги свързва с работодатели

0
87



Платформата за заетост на бежанци в България ще свързва бежанците с работодатели, като насърчи независимостта и икономическото овластяване сред бежанските общности в страната. Официалният старт на платформата е обявен от Фондация за достъп до права – ФАР, в партньорство с Върховния комисариат на ООН за бежанците -UNHCR, съобщиха от пресцентъра на организацията. 

През последните години България се превърна в държава с важен принос за приемането на бежанци особено от Украйна, Близкия изток и Афганистан. Към декември 2023 г. 67 769 украински бежанци са регистрирани с временна закрила в страната, а повече от 22 000, предимно сирийци и афганистанци, са подали молби за международна закрила, посочват от организацията. Според тях бежанците са възможност за работодателите, те притежават разнообразни умения, опит и таланти, които могат да обогатят местния пазар на труда и да стимулират икономическия растеж. 

Като улеснява достъпа на бежанците до възможности за заетост, Платформата се стреми да разгърне техния потенциал, насърчавайки приобщаващото развитие и социалното сближаване в България. 

„Икономическото овластяване чрез заетост е от жизненоважно значение за бежанците, като осигурява не само източник на доходи, но и насърчава овластяването и независимостта“, заяви Седа Кузуджу, представител на Агенцията на ООН за бежанците в България. Според нея платформата за заетост на бежанци ще им даде възможност да възстановят живота си с достойнство, като същевременно имат положителен принос към приемащата ги общност.

Законодателството в България по отношение на достъп до пазара на труда е едно от най-либералните в Европейския съюз. Три месеца след подаване на молба за закрила чужденецът има право да работи, каза председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) към Министерския съвет Мариана Тошева миналата седмица по време на форум. 

/ЛРМ/



Източник БТА