Нова вълна поскъпване на банковите услуги вече започна. Няколко големи банки обявиха, че от септември или от октомври често използвани от клиентите им операции ще имат нови цени. Поскъпването сега е по-голямо за бизнеса, след като юнското засегна основно цените за граждани.

Така обслужването на разплащателна сметка ще поскъпне средно с 5 лв. Издаването на извлечение от сметката ще струва около 36 лева, и то ако обемът му е до 10 страници. Над този брой ще се събират по 3,60-4 лв. на страница, пише “24 часа“.

Банките продължават да стимулират клиентите си да ползват онлайн и мобилно банкиране чрез по-скъпи такси за обслужване в банков клон. За бизнеса тегленето на пари на каса например ще бъде с комисиона 0,85% върху цялата сума, но не по-малко от 10 лева. Без заявка банката ще взема 1% от цялата сума, което означава, че двете операции излизат средно с 20% по-скъпо.

Мениджърите на банките прехвърлят и част от операциите, извършвани на гише, към клиентите. Ако фирменият счетоводител при внасяне на пари опише купюрите, таксата ще е 0,70% от сумата, но минимум 10 лева, а ако не са описани – 1% от сумата, но минимум 30 лева.

По-високи са вече в някои големи банки и цените за теглене на пари на каса и от разплащателна, и от спестовна сметка. Те продължават да се начисляват като процент от сумата, но с долна граница, като минималният размер е с 1-2 лв. повече от преди, а процентът от сумата е с 0,30% по-висок.

По-високите цени на услугите вече се насочват и към евровите сметки, като при тях внасянето и тегленето поскъпват с 0,50 евро. С по 2 лева отгоре пък ще излиза теглене и внасяне на суми до 2000 лв.  Както и досега по-солено се таксува теглене без предварителна заявка.

Някои трезори вече са въвели и наказания за разсеяни клиенти, които често бъркат повече от три пъти ПИН кодовете си и банкоматите блокират картите. Преиздаването на карта в такъв случай ще излиза с 2 лева повече, а отблокирането на картата, чийто код е сгрешен, вече ще струва 1 лев. Досега това ставаше безплатно.

От 1 септември всички банки вече предлагат откриване на сметки за пари от заплати, пенсии, помощи, които трябва да бъдат безплатни. Първата банка, която обяви тази опция за клиентите си, е ОББ.  Тези сметки бяха приети поради това, че парламентът със закон задължи работодатели с над 100 служители

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source