• При излизане на домакинствата на свободния пазар на ток може да има различни цени за различните часови пояси от денонощието.
  • Вдигат цените за пренос на електроенергия
  • Умни електромери ще следят потреблението на домакинствата в реално време
  • Може да използват пари от ЕС

Да бъдат въведени гъвкави тарифи на тока за бита и цените вечер да бъдат по-високи от тези през деня, предложи Карел Крал, изпълнителен директор на Електрохолд България, по време на конференцията “Енергиен форум 2024”. Според него хората трябва да бъдат стимулирани да ползват ток през деня, когато има голямо производство на електроенергия от ВЕИ, а потреблението е по-малко.

Най-голямо е потреблението на ток от домакинствата вечер, когато е по-тъмно и хората се връщат от работа, готвят, чистят, пускат перални, телевизори и осветление. Ако бъдат въведени различни тарифи за дневен и вечерен ток, повечето работещи хора ще плащат значително по-скъпо за вечерния ток, а няма да могат да се възползват от по-евтиния ток през светлата част на деня, защото не са вкъщи. Няма как човек да излезе от работа, за да пусне пералнята, или да се прибере вкъщи, да сготви, да включи бойлера, да се изкъпе и след това отново да се върне на работа.

За да бъдат въведени различни тарифи на тока за различните часови пояси от деня е необходимо да бъдат поставени умни електромери, които отчита потреблението на ток в реално време. За да стане това са необходими значителни инвестиции, обясни Карел Крал. Необходимите средства може да бъдат осигурени или чрез увеличение на цените на мрежовите услуги, тоест таксите за пренос на електроенергия, или да бъдат използвани средства от фондовете на ЕС. Според Карел Крал цените на мрежовите услуги в България са най-ниските в ЕС, а цената на един километър кабел е една и съща и тук и в Германия.

Докато има единна цена на тока за бита не може много да се повиши тарифата за пренос на електроенергия, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. С излизането на домакинствата на свободния пазар на ток, което ще стане от края на 2025 г., цените на тока може да бъдат по-високи в часовете от денонощието с голямо потребление. Тогава ще дават помощи за енергийно бедните. Но всички останали, които разполагат със средни доходи, тоест доходите им след плащане на сметките за енергия са по-високи от линията на бедност, ще плащат пазарни цени на тока, а вероятно и по-високи мрежови такси за пренос на електроенергията.

Евтина вода, само ако пестиш

Вдигат цената на тока с инфлацията

Промените започват от 1 юли

По-висока цена на водата може да плащат хората, които се къпят всеки ден и перат редовно дрехите си.

От 1 юли 2024 г. цената на тока за домакинствата няма да бъде определяна от КЕВР, а от правителството, каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Той посъветва правителството при определяне на новите тарифи да стъпи на сегашната цена на тока за бита и да “отчете инфлацията и някои други фактори”. Така на практика той поиска цената на тока да бъде увеличена с процент, близък до инфлацията, макар че високата инфлация се дължи основно на поскъпването на храните и някои услуги, а не на цената на металите.

Иван Иванов отново лансира идеята си да бъдат въведени две тарифи за цената на водата и да бъдат давани помощи на “водно бедни” домакинства. В момента има таван на цената на водата за всички – цената трябва да е социално поносима. Това означава при месечно потребление от 2,8 куб. метра на човек цената на водата да не надхвърля 2,5% от средния месечен доход на домакинствата. При въвеждане на енергийно бедни и две тарифи за цената на водата, най-бедните ще получават помощи, при минимално потребление домакинствата ще плащат сегашната цена, но при по-голямо потребление тарифата ще бъде по-висока. Може да се окаже, че семейства, в които няколко души се къпят всеки ден и перат редовно дрехите си, плащат за вода по високата тарифа.

https://trud.bg