Близо милион лева за НСО бонус, а пенсионерите с пръст в уста за празниците

0
134
Парите за тези извънредни “награди” се осигуряват “за сметка на преструктуриране на разходите в централния бюджет за настоящата година”

 

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 800 000 лв. по бюджет на Националната служба за охрана за 2023 г.

Средствата са за изплащане на допълнителни възнаграждения за “постигнати резултати/награди по чл. 84 от ЗНСО на служителите”.

Въпросният член е доста лаконичен и гласи: “Началникът на Националната служба за охрана може да награждава служителите за постигнати високи резултати и за конкретен съществен принос при изпълнение на служебните задължения при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона”.

Според информацията, парите за тези извънредни “награди” се осигуряват “за сметка на преструктуриране на разходите в централния бюджет за настоящата година”.

Припомняме, че именно НСО е службата, която охранява депутатите и министрите.

Това решение идва на фона на отказа да се дадат коледни надбавки в минимален размер на пенсионерите. Мотивът на финансовия министър Асен Василев е, че правителството ще повиши пенсиите през следващата година (1 юли 2024г.) и еднократен бонус не е решение на проблема с ниските доходи на хората от третата възраст.

Предишното увеличение, което беше направено на доходите им беше изядено от инфлацията, още с влизането си в сила на 1 юли тази година. То беше 12% и обхвана общо 2 013 700 пенсионери.  https://blitz.bg/