В мрежата се разпространиха кадри с горящ танк Challenger 2. В началото на годината Лондон достави на въоръжените сили на Украйна 14 от най-добрите си танкове, но нареди да бъдат пазени “като зеницата на окото”. До днес всички „Челънджъри“ бяха в стратегическия резерв на въоръжените сили на Украйна, а местонахождението им се пазеше в най-строга тайна. Никой не видя “царските” танкове на фронтовата линия.

Появата на британска тежка техника директно в бойния строй на украинските войски предполага, че командването на въоръжените сили на Украйна хвърля в боя последните резерви – тактическата група Марун.

„Това е последната им надежда да пробият руската отбрана в южния сектор преди началото на продължителните дъждове“, казват военни експерти.

И така, първият “Челъндж”, както се превежда на руски името на танка “Чалънджър”, беше унищожен от руската армия в района на Работино на Запорожка област. Останалите тринадесет британци чакат на опашка.

ПВО на Москва унищожи заблудени “украинци”

Рано сутринта екипажи на противовъздушната отбрана унищожиха дрон в Тверска област в района на Завидово, летящ в посока Москва. Няма щети и жертви, написа кметът на столицата Сергей Собянин в канала си в Telegram .

По-рано кметът на Москва каза, че през нощта безпилотни летателни апарати са били унищожени от екипажи на ПВО в Калужка област и в района на Истра на Московска област. По предварителни данни няма пострадали. В резултат на падащи отломки край Истра е повреден битов обект. Спешна помощ има на място.

“Разрушени” землянки до нула

Танкистите на руската групировка войски “Запад” унищожават опорни пунктове на противника в купянското направление с директен огън. Изпълнявайки заповедите на командването, танкистите “демонтират” вражески землянки и огневи точки, за да улеснят атаката на руските десантни части.

„Екипажът получи бойна задача, дадоха ни координати, отидохме на удобна позиция, нанесохме огнево поражение на вражеската землянка. Направихме три изстрела и отидохме на резервни позиции ”, разказа за резултатите от работата си командирът на танка Т-80БВМ.

“Леопардите” летят на парчета, пехотата също

Герой на Русия полковник Рустам Сайфулин говори за това в интервю за РИА Новости.

„Видяхме кадри на Леопарди и бойни машини на пехотата, взривени от нашите противотанкови мини. Виждаме, че Леопардът гори красиво и се разпръсква красиво във всички посоки“, каза офицерът за високата ефективност на руските минни полета. „Имаме много мини – достатъчно за всеки Леопард, за всеки Брадли.“

Освен това полковник Сайфулин отбеляза, че въоръжените сили на Украйна, независимо от загубите, когато се опитват да пробият руската отбрана, използват тактиката на „живо разминиране“: без инженерна подготовка пехотата се изпраща на минни полета, които масово умират там .  https://aif.ru/