Румъния е на първо място в ЕС по засегнати от бедност деца и младежи

0
66


Румъния е на първо място сред страните от ЕС, в които децата и младите хора са силно засегнати от бедност, съобщава Диджи24. Медията цитира данни от 2021 г., които са взети предвид при разработването на стратегия за подкрепа на родителите и които показват, че над 40 процента от румънските деца и младежи на възраст до 17 години са били изложени на риск от бедност или социално изключване, предаде БТА.

“Най-високият процент на бедност е регистриран между 2018 и 2021 г., като три от десет деца до 18 години са засегнати”, се казва в “Националната стратегия за подкрепа на родителите 2024-2030 г.”, поставен за обществено обсъждане от Министерството на образованието на Румъния.

Ведомството се базира на данни на Националния статистически институт през 2021 г., според които 41,5 на сто от румънските деца и младежи на възраст до 17 години са били изложени на риск от бедност или социално изключване. Румъния отбелязва най-висок процент сред страните от ЕС, следвана от Испания с 33,4 на сто.

Най-високата честота на бедност е регистрирана между 2018 и 2021 г., като три от десет деца на възраст до 18 години са засегнати, а сред младите хора на възраст между 18-24 години, около едно от четири, се посочва още в документа, поставен за обществен дебат от Министерството на образованието.

Според цитирания източник през 2021 г. най-засегнати от бедност са големите домакинства, състоящи се от двама възрастни с три или повече деца на издръжка, регистрирайки процент от 56,4 на сто, което е с три на сто повече в сравнение с 2018 г.

В документа на ведомството се отбелязва, че предвид тези реалности са необходими активни мерки, насочени към подпомагане на категорията родители в ситуация на бедност – не само чрез предоставяне на социални помощи, но и чрез гарантиране на работни места, особено за родители от маргинализирани райони.

„Дори и да се прилагат мерки за подпомагане в областта на образованието (отделно разпределени места за роми в гимназията и университета) или програми за ограмотяване от типа „Втори шанс” за хора, надхвърлили подходящата възраст с най-малко четири години, половината от хората от ромски етнос, които са завършили поне осми клас, не знаят да пишат или изпитват големи трудности при писането”, констатират от Министерството на образованието на Румъния.

Ведомството отбелязва, че пропастта се увеличава отново в случай на достъп до гимназиално образование, където има по-малко от една четвърт ромски ученици (22 процента).





Източник 24часа