Масия излезе еднолично начело в Moto3 с победа в Япония

0
178

Джауме Масия записа втората си поредна и общо трета победа от началото на сезон 2023 в Moto3, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Япония.

На „Мотеги“ испанецът стартира първи и изкара първата половина на дистанцията от 17 обиколки в група с Аюму Сасаки, Дани Олгадо и Дениз Ончу. В 10-я тур тримата размениха неколкократно позициите си, което позволи на Масия да дръпне с половин секунда пред тях, което беше всичко, от което испанеца имаше нужда, за да стигне до победата днес.

Зад него Ончу напусна състезанието след грешка в завой №10 в 11-та обиколка, което позволи на Сасаки и Олгадо да водят дуел за второто място до финала. Той бе решен буквално в последните метри на състезателна дистанция в полза на местния любимец Сасаки.

Четири завоя преди финала Олгадо изпревари своя съперник и изглежда се бе запътил към втората позиция. Испанецът обаче допусна грешка на изхода от финалната крива, която позволи на Сасаки да го задмине в спринта до финалната линия, която е сравнително далеч от последния завой на японското трасе.

Така шест кръга преди края на сезона в Moto3 Масия оглави класирането с актив от 199 точки и аванс от 6 пред Сасаки. Трети, на 9 пункта от лидера, е Олгадо, който за първи път от началото на кампанията губи първото място в битката за титлата.

Тя ще продължи след две седмици с надпреварата за Гран При на Индонезия на пистата „Мандалика“ на остров Ломбок.

Снимки: MotoGP
Източник