Книгата на проф. Николай К. Витанов „Япония за напреднали“ ще бъде представена на 10 април

0
87


Книгата „Япония за напреднали“ от проф. Николай К. Витанов ще бъде представена на 10 април в зала „Проф. Марин Дринов“, съобщават организаторите от изд. „Скорпио“. 

Развитието на Япония ни дава възможност да изложим предлаганите концепции сбито и да ги  приложим към общество със силна доминация на един етнос, което в дълги периоди от развитието си не е било подложено на големи външни въздействия, а за период от 250 години е било  почти изцяло изолирано от света, разказват от издателството. 

По думите им, друга важна цел на книгата е да даде тласък на качествените и количествените изследвания по математическа социална динамика в България. „Ние смятаме, че резултатите от тези изследвания могат да бъдат изключително полезни за българската политика и общество, чиито траектории криволичат и все попадат в области на социалното пространство, където дебнат големи проблеми. Убедени сме, че е време да се сложи край на това криволичене и това трябва да бъде на правено на научна основа на основата на идеите и постиженията на математическата социална динамика“, отбелязват те. 

Николай Колев Витанов е професор по математика в Института по механика на БАН. Завършва с пълно отличие Математическата гимназия в град Велико Търново и Физически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Получава научните степени кандидат на физическите науки и доктор на математическите науки и става професор в Българската академия на науките. Специализира механика на флуидите в Бавария, Германия, където получава научната степен доктор на естествените науки. Специализира анализ на времеви редове в „Макс Планк” обществото за развитие на науката в  Германия и в Екол нормал сюпериор в Лион, Франция. Със стипендия на фондацията „Александър фон Хумболт” специализира анализ на сложни системи в „Макс Планк” обществото за развитие на науката в Германия. Със стипендия на Японското общество за развитие на науката (JSPS) специализира приложение на анализа на времеви редове към анализ на икономически и технологични системи в Токио, Япония. Активен разпространител на идеите на математическата социална динамика и математическата икономика в България. Автор на над 300 публикации, между които и книгите „Популационна динамика и национална сигурност” , „Социална динамика без формули“ и Science Dynamics and Research Production. Indicators, Indexes, Statistical Laws and Mathematical Models, издадена от издателство Springer, Германия.  По време на пандемията от КОВИД-19 е ръководител на екип по математическо моделиране и прогнозиране към Националния оперативен щаб за борба с КОВИД-19 и към Министреството на здравеопазването на Република България.

/ВСР

/ХТ/



Източник БТА