Доматите са любимите зеленчуци в зеленчуковите градини. Те са търсени по всяко време. Можете да ги мариновате за зимата, а през лятото да ги хапвате направо от градината или да ги добавяте към богати на витамини салати. Само отглеждането на здрави разсад може да гарантира добра реколта. Но дори опитни градинари често срещат проблеми при отглеждането на тези зеленчуци.

Признат като кралят на доматите, жител на град Сизран, където се провежда гастрономическият фестивал на доматите, Владимир Тарасов разкри някои от тайните на пролетното засаждане на домати, благодарение на които те ще растат наистина вкусни. Тарасов получи кралската титла в документален филм на финландския актьор Виле Хаапасало (известен от филма „Особености на националния риболов“), който разказа на света за таланта на Тарасов да отглежда домати. През годините в градината си от 100 квадратни метра Тарасов едновременно отглежда повече от четиридесет сорта домати и дори е награден с почетен знак за заслугите си към града.

– Основното е да подготвите добре разсада преди засаждане в земята. Обикновено го правех в края на февруари или началото на март при стайна температура. След като поникнат първите две-три листа, доматите трябва да се берат и да се изнесат на хладно място, например на тераса”, каза в интервю за КТВ-ЛУЧ Владимир Тарсов.

За да предотвратите разтягане на разсад, специалистът съветва да използвате специални лампи. Добрата реколта зависи и от правилното поливане.

– Поливайте разсада само с топла, утаена вода. „Това е като човек, ако започне да се залива със студена вода, без да се е подготвил, непременно ще започне да сопла и ще се разболее“, уверява експертът.

Друга тайна на царя на доматите се крие в подготовката на почвата.

– Като неорганични компоненти за почвената смес може да се използва пясък, но задължително речен. Кариерата няма да стане. Именно речният пясък спомага за задържането на влагата, в него лесно се вкореняват резници, лесно израстват корените на растенията, обяснява зеленчукопроизводителят. https://ktv-ray.ru/

Срокове за засяване на семената за разсада

Точно кога да се сеят семената за разсада е от голямо значение, затова и производителите внимават всяка пролет кога да го сторят. Дори компетентните си позволяват да експериментират с различни срокове и импровизират, защото е много важно растенията да не са много малки, но и да не са прераснали.

Предимствата на личното отглеждане на семената са няколко – имаме от сорта, който сме изпробвали и сме доволни от него, освен това знаем как реагира про различни климатични условия.

Определяне на времето за сеитба

Когато се определя времето за засяване на разсада, е важно да се съблюдават два основни момента –  да се вземе предвид регионът, в който ще се отглежда дадената култура, а това се отнася до климатичните и температурни условия. И втория – важни са условията на отглеждане – вид на закритите съоръжения или на открито.

Всяки регион има своите оптимални срокове за засаждане, но когато се знае идеалната възраст на разсада и времето до поникване, тогава може с голяма точност да се определи времето за засяване.

Време за пробуждане на семената и появата на кълнове

За по-популярните култури това време е следното: пипер – 5-7 дни; краставици – 3-7 дни; патладжан – 5-10 дни; тикви, тиквички и патисони – 3-10 дни; домати – 6-10 дни; целина – 7-14 дни; салати – 4-8 дни.

Период на развитие на разсада преди засаждане на постоянно място

Този интервал се счита за най-важен при отглеждане на разсад, защото при удължаване на това време и прерастване – времето за прихващане и възстановяване на растенията се удължава, а това води до забавяне на реколтата. За някои зеленчуци този период е следния: домати – 55-60 дни; патладжан – 65-70 дни; зеле – 50-55 дни; целина – 60-80 дни; пипер – 50-70 дни. Тези срокове за различните сортове също се отличават и е добре да бъдат посочени на опаковките. При пикиране тези периоди могат да се удължат до 10 дни.

В резултат на експерименти специалистите са установили зависимост, помагаща да се определи точното време за засяване на семената. Съставена е формула, която изглежда така: A=B-C-D, където А е началната календарна дата, когато започваме да работим със семената, В – датата на засаждане на растенията в земята, С – броят дни, необходими за израстване и развитие на разсада, а D – дните, необходими за подготовка и покълване на семената.

Използвайки тази проста формула, можем с голяма точност да определим времето за сеитба на разсада. Има достатъчно подробни таблични данни, които също могат да ни помогнат да решим този проблем.

Известно е, че колкото възрастта на разсада над установените срокове е по-голяма, толкова времето за възстановяване след засаждане е по-дълго.

Да пробваме да определим сроковете за засяване на доматите, ако ще ги отглеждаме в незащитени условия (на открито). Ако приемем, че времето, подходящо за засаждане на постоянно място е 1-10 май, а стадият от поникване до израстване на разсада е 55-60 дни,тогава избираме едно число след тази дата и отчитаме 60 дни. Например, 1 май минус 60 – получава се 3 март. От този резултат изваждаме дните, необходими за подготовката и поникване на семената, които са 6-10 дни – получава се 22 февруари.

При патладжана този процес е по-продължителен, отчитайки и факта, че е по-топлолюбива култура от доматите, реагира много болезнено на нощните температурни колебания, а се засажда след 15 май. Ако приемем това време (15 май) за засаждане на постоянно място и приложим формулата, тогава ще се получи също 22 февруари – до поникване 5-10 дни и за израстване 65-70 дни.

Краставици, тикви и тиквички могат да се отглеждат по безразсаден начин, но за получаване на по-ранна реколта се отглежда разсад. При тях обикновено не се прилага пикиране, а се засаждат на постоянно място след преминаване на заплахата от замръзване. Засяването на семената на тези култури се извършва не повече от 30-35 дни преди засаждане.

Всяка култура има своите особености, които трябва да се познават. Карфиолът и бялото зеле поникват при стайна температура, но след това в продължение на 6-7 дни трябва да се поддържа температура 6-8 градуса по Целзий, което създава сериозни проблеми и може да доведе до загуба на кълнове.

За отглеждане на ранна реколта от цвекло семената се засяват 30-35 дни преди засаждане на постоянно място.

За всяка култура и сорт има оптимални срокове и е важно те да се познават добре. Важни са и температурните условия на отглеждане и не трябва да се пренебрегват.  https://sinor.bg/

  1. Робърт де Ниро продавал домати в Ниш
  2. ПРАЗНИК НА ДОМАТА – 19 АВГУСТ
  3. Топ храни и напитки, които разреждат кръвта и предотвратяват тромбоза