• Трицветната ипомея е красив член на рода на ипомеята от семейството на вьюнките Convolvulaceae .

Култивирани лозови растения, обсипани с ярки кадифени цветя, украсяват площади, паркове и дворове в много части на света от много векове. Тази статия ще разкрие тайните на отглеждането на стайна трицветна сутрешна слава. Тъй като този конкретен вид се е вкоренил добре не само на улицата, но и е получил статута на стайно растение, с което можете да оживите всеки интериор.

Описание на вида Утринната слава (Ipomoea tricolor) е четириметрова лиана, произхождаща от джунглите на Южна Америка. Този вид ипомея е бил познат още от времето на ацтеките и е бил използван от векове в религиозни обреди и култове. Факт е, че всички части на това растение, включително семената, съдържат ерголинови алкалоиди. Тези вещества са наркотични и действат като психотропно и халюциногенно лекарство. Красотата на цветята на трицветната ипомея обаче не можеше да остави безразлични ботаниците от Стария свят. И на базата на този вид са отгледани напълно безвредни декоративни сортове: Небесно синя сутрешна слава;

Синя звезда;

Перли Гейтс;

Летяща чиния.

Всички тези сортове се разбират добре помежду си и чрез смесване и засяване на няколко сорта в контейнер можете да получите огромно разнообразие от цветове под формата на ампел или лоза, пълзяща по опора в саксия. При външни условия трицветната ипомея е едногодишно растение, но покълва мигновено от падналите от цветовете семена. Но на закрито сутрешната слава ще живее няколко години и ще ви радва с цветя през цялата година.

Трицветната ипомея може да прерасне в огромен храст, но поради еластичността и гъвкавостта на стъблата й може да се придаде всякаква форма и размер. Стъблата на лозата са обсипани с овални, сърцевидни, яркозелени листа, сред които са разпръснати големи цветя, събрани в букети. Ценността на този вид са именно цветята, тъй като по време на процеса на цъфтеж те променят цвета си и постепенно бледосиньото цвете става ярко розово.

Домашни грижи

температура

Тропическите растения не обичат студа, но сухата топлина също е разрушителна за тях. Следователно оптималната температура за стайна трицветна сутрешна слава е 20 – 25 градуса. С поддържането на този температурен режим растението ще цъфти през цялата година.

Осветление

Колкото повече светлина, толкова повече цветове. Трицветната сутрешна слава много обича слънчевата светлина, но тя трябва да се разпръсне с помощта на завеса от тюл, мрежа или пергаментова хартия. Директната слънчева светлина ще причини изгаряния и увяхване. Лианата няма да умре на сянка, но ще расте много по-бавно и ще има по-малко цветя.

Ipomoea tricolor ‘Milky Way’ (Prunkwinde) mit Phaseolus

Поливане и влажност

Поливането трябва да е умерено. Трицветната ипомея не обича преливания и прекалено влажна почва. Излишната вода може да доведе до загниване на корените. Следователно, трябва да поливате растението само след като горният слой на почвата е напълно изсъхнал.

Почвата

Разширената глина се изсипва на дъното на саксията за трицветна сутрешна слава като дренаж. Субстратът трябва да се състои от листна почва, вермикулит, натрошена експандирана глина, торф и кокосови влакна в съотношение 2: 1: 1: 1: 1.

Топ дресинг

Като тор са подходящи готови смеси за домашни декоративни цъфтящи растения или кактуси. В този случай трябва да обърнете внимание на състава на тора, така че да не съдържа азот или количеството му да е незначително. Тъй като излишъкът от азот води до спиране на цъфтежа и увеличава развитието на листата.

Подстригване

Трицветната сутрешна слава „в плен“ се превръща в многогодишно растение. Поради това долните му стъбла стават дървесни и през тях стърчат плешиви стари издънки. И външният вид на лозата губи своята привлекателност. В допълнение, трицветната сутрешна слава расте много бързо. Затова лозата трябва редовно да се подрязва и прищипва.

За да могат издънките да растат на ширина и да се образува буйна, цъфтяща корона, в центъра се оставят 3-5 издънки. Всеки летораст се прищипва над 4-6 листа. А по-нататъшната резитба зависи от желания размер и форма на лозата. Отрязаните части не могат да се изхвърлят, а по-скоро се засаждат отново в саксия, за да се подмлади растението.

Трансфер

Трансплантацията на трицветна сутрешна слава се извършва веднъж годишно в началото на пролетта. Лианата се трансплантира в по-голям контейнер чрез трансбордиране и липсващото количество почва се допълва.

Методи за размножаване

Можете да отглеждате трицветна ипомея само от семена. Преди засаждане семената трябва да се подготвят: поставят се в топла вода, около 30 градуса, за 24 часа и се оставят да набъбнат. Поставете скарифицираните семена в контейнер с почва за сутрешна слава за възрастни и покрийте с филм, за да създадете парников ефект. За допълнително удобство при пресаждането на малки лози е по-добре семената да се засяват в малки количества от 3-5 броя в отделни чаши. Разсадът се появява две седмици след засаждането. През цялото това време субстратът трябва да се навлажни и филмът да се повдигне, за да се проветри и да се отърве от излишната кондензация.

Оптималната температура за покълване на семената е от 18 до 20 градуса. Когато кълновете растат до поне 20 см, трябва да завържете тел или тънко въже към основата им. Другият край трябва да бъде закрепен към малка опора, така че растението да може да започне да се изкачва нагоре. Когато малките лози растат до 50 см, те се трансплантират в постоянна саксия чрез трансбордиране.

Как да събираме семена от ипомея

Семената на трицветната ипомея се намират в семенна капсула, която се образува на мястото на избледняло и паднало цвете. Тази кутия е кафяв кръст с дупка.

Месец след образуването кутията изсъхва и семената се изваждат от нея. Семената на Ipomoea tricolor запазват способността си да покълват около четири години, така че могат да се съхраняват на сухо и тъмно място доста дълго време.

Болести, неприятели и лечение на ипомея

Трицветната ипомея е много чувствителна и често страда от различни заболявания. По правило нейният „имунитет“ отслабва от неправилна грижа. В резултат на излишната влага и преполиването лозата е засегната от гъбички и гниене. Често трицветната сутрешна слава не може да бъде излекувана от такива заболявания чрез подрязване на засегнатите области и третиране с фунгициди. Следователно растението ще трябва да бъде унищожено, за да не зарази други стайни цветя.

Трицветната ипомея също страда силно от вирусни заболявания. Има няколко десетки вируса, които атакуват това растение. Както при гъбичните заболявания, заразеното растение трябва да се изхвърли.

Но сред паразитите трицветната сутрешна слава привлича само листни въшки и паякообразни акари. Този проблем може да бъде решен чрез третиране на лозата със сапунен разтвор или готов инсектицид.

Растяща сутрешна слава отвътре и отвън

Видео урок Утринна слава. Отглеждане на ипомея от началото до края – сеитба, покълване, бране, засаждане, вегетационен период по месеци.

https://o-remonte.com