• Ще ви трябва обикновена вода, лекарства или специални препарати.

Защо трябва да накисвате семена преди засаждане?

Предварителното накисване на семена преди сеитба помага за ускоряване на покълването им. Тази процедура е особено подходяща, ако посадъчният материал вече е стар. Също така няма да е излишно за култури, чиито семена имат плътна обвивка или отнемат много време, за да се излюпят сами. Те включват например чушки , патладжани, грах, боб, дини, пъпеши, тикви, тикви, краставици и повечето многогодишни цветя.

Също така си струва да накиснете семена с високо съдържание на етерични масла, които забавят процеса на покълване. Това е, което отличава копъра, магданоза, целината, морковите и копъра.

Тази процедура се извършва и за предотвратяване на възможни болести по растенията. В този случай вместо обикновена вода се използват различни дезинфекционни разтвори.

Вярно е, че производителите на семена могат да решат този проблем вместо вас и да ги покрият със специално покритие за дезинфекция. Ако на опаковката пише, че не е необходимо предварително накисване, или ако семената са ярко оцветени или подобни на пелети, пропуснете тази стъпка и започнете да сеете веднага.

Семената от краставици, покрити с дезинфектант по време на производството, не е необходимо да се накисват
r

Не накисвайте семена, които са твърде малки, като лобелия , петуния, щракаво зеле или бегония. След като попаднат в контакт с течността, те ще се превърнат в каша и ще бъде невъзможно да се засеят равномерно. Същото се отнася и за босилека: във вода семената му набъбват, покриват се с хлъзгава желеобразна обвивка и се слепват.

Как и в какво да накиснете семена преди засаждане

За процедурата използвайте малки контейнери. Освен това за всеки сорт и вид са необходими отделни съдове. Не забравяйте да поставите лист хартия с името на културата наблизо, за да не се объркате.

Накисването на семена във вода, стимуланти на растежа или борна киселина помага за по-бързото им излюпване. Ако искате да ги дезинфекцирате, изберете разтвори на калиев перманганат, фитоспорин или водороден прекис. Нека разгледаме всяка опция по-подробно.

Във вода

Поставете семената в малък съд и напълнете с вода със стайна температура, така че течността да ги покрие напълно.

Как и в какво да накиснете семена преди засаждане

Оставете ги да киснат на топло място, източвайте течността на всеки 4-6 часа и я сменете с нова. Приблизителната продължителност на процедурата зависи от вида на растението:

  • боб и грах – 10-12 часа;
  • краставици, тиквички, тикви, пъпеши, дини, зеле – 12-15 часа;
  • чушки, патладжани, цвекло, моркови, копър, магданоз, целина, копър, многогодишни цветя – 24 часа.

Можете да ускорите процедурата, ако залеете семената с гореща вода (температура около 50 градуса), покрийте с капак или филм и оставете за 20-30 минути. След това трябва да преместите семената в студена вода за 2-3 минути.

И в двата случая, след накисване, разстелете зърната върху вестник или хартия и ги оставете да изсъхнат до насипно състояние.

В стимулант на растежа

В магазините и градинските центрове можете да намерите специални препарати, които не само ускоряват покълването на семената, но и укрепват имунитета на бъдещите издънки. Най-популярните продукти са Epin, Zircon и Energen. Преди употреба внимателно прочетете инструкциите на опаковката: той показва метода на приготвяне на разтвора и времето за накисване.

Например, когато използвате Zircon, се препоръчва 1 капка от продукта да се разрежда в 100 ml вода. Потопете семената в получения разтвор за 2-4 часа. След това изцедете течността и започнете сеитбата.

В борна киселина

0,2 g борна киселина се разтварят добре в 1 литър вода. Изсипете готовата течност в стъклен или друг подходящ съд и потопете там семената. Накиснете краставици , тиквички, тикви, дини, пъпеши и зеле за 12 часа, а патладжани, чушки, цвекло, копър, целина, лук, магданоз, копър и многогодишни цветя за 24 часа.

След процедурата изцедете разтвора, поставете семената в сито и изплакнете под течаща вода.

Как и в какво да накиснете семена преди засаждане

Поставете семената върху хартия и изсушете, докато станат пухкави.

В калиев перманганат

За дезинфекция на посадъчен материал пригответе 1% разтвор на калиев перманганат (10 g продукт на 1 литър вода). Напълнете чаша със сместа и поставете семената в нея за 20-40 минути.

Поставете семената в разтвор на калиев перманганат

След това поставете семената в сито и изплакнете обилно под студена течаща вода. Поставете ги върху вестник или хартия и изсушете, докато станат пухкави.

В “Фитоспорин”

Биофунгицидът “Fitosporin” ще помогне да се отървете от патогени на гъбични заболявания и мухъл по повърхността на семената.

За да приготвите разтвора, разредете 5 ml от продукта в 1 литър вода. Изсипете течността в малък съд и потопете семената в нея за 1-2 часа.

След накисване изцедете разтвора и, без да изплаквате семената с вода, продължете със сеитбата.

Във водороден прекис

Фармацевтичният продукт не само дезинфекцира семената, но и стимулира бързото им покълване.

Изсипете посадъчния материал в малък съд и го напълнете с 3% разтвор на водороден прекис, така че течността да ги покрие напълно.

След 10-20 минути изцедете пероксида, поставете семената в сито и изплакнете под течаща вода. След това ги подредете върху хартия и изсушете, докато потекат.