Пресаждането на разсад на постоянно място винаги е стрес за растенията. За да могат краставиците бързо да свикнат с новото място и да продължат развитието си възможно най-скоро, е необходимо да добавите тор към дупката.

Има няколко варианта за евтини, но ефективни торове, които се препоръчват да се прилагат в дупката под корените. За да направите това, дупките трябва да бъдат правилно подготвени.

Дупката се изкопава малко по-дълбоко от обикновено. След това на дъното се изсипват торове и след това се поръсват с градинска почва. Така торът постепенно ще се разтвори в почвата и ще подхрани корените на краставиците.

Варианти на торове, които се поставят в дупката при засаждане на краставици

Пилешки изпражнения

Най-добре е да използвате гранулирани торове. На дъното на всяка ямка изсипете по 1 с.л. л. гранули, покрийте с пръст и разлейте дупката с вода, след което разсадът се засажда. Пилешкият тор съдържа голямо количество азот, което насърчава развитието на зелена маса, кореновата система и образуването на яйчници.

Дървесна пепел

Също така е много полезно да добавите шепа дървесна пепел към дупката. Богат е на елементи като калий, магнезий, фосфор и калций. В допълнение, дървесната пепел помага за защитата на растенията от болести и вредители.

Минерални торове

Най-добре е да използвате селитра при засаждане на разсад на постоянно място. Не може обаче да се постави на дъното на дупката. Торът се разрежда във вода и след това разсадът се полива след трансплантацията. За 10 литра вода вземете 2 супени лъжици. л. торове

Пясък

Ако във вашата градина преобладава глинеста почва, тогава трябва да добавите речен пясък към дупките под краставиците. Това ще направи почвата по-въздушна, което ще допринесе за изобилна реколта. Можете да добавите пилешки изпражнения или дървесна пепел към пясъка.

Компост

Компостът е универсален тор за всички видове растения. С помощта на компост можете да направите най-бедната почва богата и плодородна. Компостът е богат на хранителни вещества, той ще помогне на разсада бързо да се вкорени на ново място и да даде богата реколта.

Когато използвате торове, трябва да запомните, че е по-добре да подхранвате растенията, отколкото да ги прехранвате. Това правило важи особено за индустриални торове, закупени в магазин.

„ЗемяТоровете се смесват с почвата