През 1996 г. вълна от слухове за ужасни престъпления премина през Самара. Въпреки факта, че времето беше бурно, няколко убийства на двойки, дошли на „пътя на любовта“, за да се пенсионират, разтърсиха обществото. Кой, побеснял, режеше с нож и изгаряше телата на нещастни любовници? Сериалът не може да се припише на бандитска война и тогава се появи версия за маниак.

Повече трупове, по-малко трупове

Почти всички атаки са извършени в района Красноглинский или на границата с Красноярск. Тази покрайнина на Самара има интересна особеност – няколко малки села, разделени от гъста гора и няколко вилни зони. В близост до Механичния завод и Административния завод има две големи градски гробища. Изобщо по онова време това е идеално място за гангстерски разправии, които там се водят редовно.

В същото време това е покрайнина на работническата класа, прости хора, свикнали да разчитат само на себе си.

Затова никой не обърна особено внимание на първите съобщения, че някой убива двойки, правещи любов в коли.

„Имаше слухове, но нищо конкретно. Знаете ли, нашият район беше гангстерски, а времената бяха същите. И така те убиваха и убиваха, всички смятаха, че това е просто разправа. Те започнаха да се тревожат, когато убийствата зачестиха. И дори тогава по-възрастното поколение беше по-притеснено. Тогава бях на 20 години, всичко беше купон. Мама, разбира се, забраняваше да излиза късно вечер, но кой я слушаше? И те се скитаха в гората и тръгнаха по „пътя на любовта“ и прекараха нощта на Волга. Някак Господ беше милостив или просто бяхме без кола. Маниакът следеше двойката с коли, а след това ние, младежът и аз, двама студенти, вървяхме навсякъде“, споделя спомените си Олга С.

Маниакът отива на лов

Какво се случи тогава в тъмните нощи в покрайнините на града? Всъщност, както се оказа по-късно, първият епизод се случи през 1993 г. Край село Управленческий в гора откриха тялото на млада жена с множество прободни рани. G8 е намерен на няколко километра, а гърлото на шофьора е прерязано. Експертизата установила, че са убити приблизително по едно и също време. Близки казаха, че жертвите са били любовници. Но разследването реши, че това е резултат от криминална разправа.

Следващият епизод се случи през 1996 г., през май. Егор и приятелката му решиха да се оттеглят, избирайки за това покрайнините на гората, до фермите на Сорокин. Срещата продължи доста след полунощ. Момичето слезе от колата и веднага се втурна обратно, стори й се, че има някой в ​​храстите. Егор реши да погледне и се натъкна на ножа на убиеца. Мъж в камуфлаж, с маска на лицето, буквално съсякъл момчето, като му нанесъл 11 удара. Момичето, което се опита да избяга, беше настигнато на 15 метра от Г8 и убито. Егор успя да изпълзи до пътя, където беше взет от случаен шофьор, минаващ покрай него. До болницата бяха 10 минути път с кола и мъжът оцеля въпреки загубата на кръв. Именно той пръв описа нападателя, като уточни, че нападателят е имал щука и нож.

Жертвите са избягали

Следващото ужасно убийство се случи почти два месеца по-късно, на 24 юли 1996 г. Ситуацията е същата, влюбена двойка, решила да прекара време заедно. Само местоположението е различно, Icy Ravine, но като цяло същата област. Тук убиецът не само използва нож, но и изгори колата заедно с телата.

Според класиците времето между убийствата е намалено, следващият опит е настъпил 1,5 месеца по-късно, на 3 септември 1996 г. Сценарият е същият, мястото е различно, а колата е „петица“. Явно тези два фактора не са били решаващи за маниака. През нощта Мамуку Сантеладзе и приятелката му Алевтина Буткевич бяха в колата. Внезапно от храстите излязъл мъж и стрелял през страничния прозорец. Мамука, без да пострада, изскочил от колата и се опитал да окаже съпротива. Той дори успя да нокаутира нападателя, вдигна приятелката си, която беше в състояние на шок, и се втурна в гората. По-късно успяват да стигнат до пътя и да стигнат до ж.к. Още двама оцелели свидетели добавиха информация за убиеца. Но престъпленията не можаха да бъдат разкрити.

Геометрична прогресия на убийствата

Маниакът се скри, но не за дълго. Още на 22 ноември той излязъл на лов и едва не бил заловен от екипа на КАТ. По това време целият персонал на Красноглинското окръжно управление на вътрешните работи беше „на оръжие“. Служители дежуриха усилено по пътищата, проверявайки автомобили.

В нощта на 22 срещу 23 ноември двама служители на КАТ, дежурни на Красноглинското шосе, се опитаха да спрат синята „шестица“. Но шофьорът само увеличи скоростта и профуча покрай стълба. Вярно, той не успя да стигне далеч, след няколко километра изостави колата и избяга в гората. Докато бягал, той отвърнал на стрелбата и дори ранил полицая в корема. Както се оказа, той направи това с причина. Труп на мъж е открит в багажника на изоставена кола с прерязано гърло и куршум в главата. До него има камуфлажно яке. Служителите на реда разбраха, че Дмитрий Коротков е убит и този ден той не трябваше да бъде сам, а с Елена Кулаковская. Тоест, епизодът се вписва в историята на маниака. Тялото на момичето беше открито шест месеца по-късно; тя беше удушена.

Риболовът с жива стръв беше неуспешен

За година и половина до април 1997 г. са убити общо 10 души. И убийствата зачестиха, което също се вписва в картината на клиничното поведение на луд убиец. Постоянното дежурство не даде нищо. Неуловимият убиец тайно получи прозвището „горски маниак“ или „гоблин“ заради особеността си да избере гъста гъсталака като местопрестъпление.

„За да хванат този човек, те дори разработиха операция под прикритие. Нашите служители изобразиха двойки по „пътя на любовта“. Така да се каже, хванаха го на жива стръв. Но всичко се оказа безполезно, той сякаш знаеше кога нашите момчета излизат там, за да дежурят“, спомня си Александър Ж., който тогава беше служител на Красноглинското районно управление на вътрешните работи.

Именно това накарало разследващите да смятат, че престъпникът е имал достъп до информация, която се обработва от МВР. Това означава, че работи в правоприлагащите органи. До този момент бяха открити доказателства, които косвено подкрепят тази версия. Ръцете на една от жертвите на маниака бяха вързани с униформен колан със специална стойка за белезници. Такива бяха носени от служители на Федералната пенитенциарна служба, а в района на Красноглинский имаше няколко колонии.

Тествани са общо над 1500 души. И тогава следователите попаднаха на вниманието на 30-годишния Дмитрий Ворошилов, майор, началник на службата за сигурност на наказателна колония № 65/19.

Мразеше жените до краен предел

По това време вече е съставен психологическият портрет на престъпника. Експертите твърдят, че мотивът на маниака е желанието да накаже влюбените, тоест тези, които изневеряват на половинките си. Може би това поведение се основава на тежка лична травма. Омраза към жените, ангажираност към демонстративно високо морално поведение – подобни противоречия биха могли да разкъсат душата на убиеца.

Колеги казаха, че Ворошилов бил известен женомразец и се вбесявал, ако наемат жени. Той откровено се нагрубяваше с колегите си и го обсипваше с нецензурни думи. Според тях причината за това поведение е неуспешна любовна история. Правилният майор, завършил висш военен университет, се влюби в някаква Марина, „откъснато“, несериозно момиче, което го изостави. Между другото, тя изчезна през 1994 г., така и не я намериха, нито жива, нито мъртва.

Ворошилов толкова раздразни началниците си с поведението си, че дори беше изпратен в център за психологическа диагностика. Но там той беше обявен за нормален и му беше позволено да се върне на служба.

Той просто е луд!

На 30 юли 1997 г. той е задържан; през ноември, докато следователите усилено събират улики и доказателства, майорът е изпратен за изследване в Института Сърбски. Преценката на експертите е, че сме вменяеми, но има признаци на психопатия. Той е егоцентричен, фокусиран върху собствените си интереси, категоричен, критичен и недоверчив към другите.

Както по-късно беше изяснено, той е бил диагностициран с признаци на разстройство на личността от смесен тип, тоест няколко души са се разбирали с него наведнъж, понякога заменяйки един с друг.

Ворошилов беше тестван на детектор на лъжата и на важни въпроси – дали се смята за способен да извърши престъпление, дали се радва на власт над хората и трябваше ли да стреля – той отговори отрицателно. И той е излъгал, според заключението на експертизата.

Доказателство

Но нито психологическият портрет, нито детекторът на лъжата бяха доказателство. Трябваха доказателства. Още през април 1997 г., когато кръгът на заподозрените е стеснен до четирима, доказателства и проби, взети от предполагаемите престъпници, са изпратени в Москва. Експерти, въз основа на ДНК анализ на кръв, коса и дрехи, ясно посочиха, че иззетите от местопрестъплението вещи са на Ворошилов. Едно от основните доказателства – камуфлажно яке, оставено в багажника до убитата жертва, е минало 20 експертизи. Шестима от тях са привлечени към случая. Според криминално-одологическата експертиза “по миризма” якето е на майора. Но той отрече дрехите да са негови.

Свидетелите отказаха

По време на процеса, започнал през януари 1999 г., Ворошилов отрича всички повдигнати срещу него обвинения, пише десетки жалби и петиции и обвинява служителите на реда, че са го подлагали на изтезания. Дори свидетелите Сантеладзе и Буткевич твърдят, че са били нападнати от друг човек, въпреки че изглежда са го идентифицирали преди това. Основният аргумент на адвокат Воорошилов, че майорът не е виновен, е, че след задържането му са извършени още три подобни престъпления в Самарска област. Но в един случай жертвите са открити на 140 километра от Самара, а другите две са приписани на „разборки“ за бизнес.

В резултат на това беше възможно да се докаже само епизодът с убийствата на Дмитрий Коротков и Елена Кулаковская и нараняването на полицай по време на преследването. На 21 юни 1999 г. съдията прочете присъдата – 15 години затвор. Ворошилов излежава присъдата си в колония в района на Рязан. Неколкократно е подавал жалби, включително и до Европейския съд по правата на човека.

„Маниак“ остана да служи във въоръжените сили на Украйна?

Бил ли е „горски маниак“? Някои твърдят, че не. Но въпреки всички версии, Ворошилов служи до звъненето на камбаната. След изтичане на присъдата заминава за родината си, в Луганска област в Украйна, в Лоскутовка. Той е роден в това малко миньорско селце. Според някои сведения баща му работи в мина, майка му работи в местно училище.

През 2014 г. Луганска област обявява своята независимост, след което става част от Русия. Лоскутовка (район Попасна) в момента е освободена от украинските въоръжени сили. От коя страна беше обиден бившият майор от ФСИН на жените, хората и системата. Това е риторичен въпрос?

https://samara.aif.ru/