Отглеждането на джинджифил у дома като стайно растение става все по-често срещано в България. Въпреки че произлиза от Югоизточна Азия, това растение се развива много добре и при нашите климатични условия, а и засаждането му изобщо не е трудно. Ако се грижите за джинджифила правилно и имате достатъчно търпение, растението може да ви зарадва с високи 100-180см. стебла с големи зелени листа, а в зависимост от сорта на който сте попаднали, може да се появят и страхотни цветове, напомнящи на орхидея.

Въпреки че самото посяване на джинджифил може да стане и от семена, по-лесния и сигурен начин е чрез използването на корен, който може да си закупите от повечето големи хранителни магазини или от специализиран магазин за подправки.

Как се прави:

Вземете коренището и го разрежете, така че да получите парче с размер 5-10см. Добре е да има поне няколко покълнали израстъка или пъпки, от които ще се оформят растенията, като за да стимулирате растежа, може преди засяването да потопите корена в топла вода за няколко часа.

Подгответе широк и не много дълбок съд с добър дренаж. За да вирее добре джинджифилът, ще трябва да осигурите лека, рохкава и песъчлива почва, богата на хранителни вещества. Добавете тор, за да подхраните, и пясък за постигане на необходимата консистенция. След като подготвите почвата, може да преминете към засяване на корена.

Заровете подготвеното коренище с пъпките или израстъците нагоре, съвсем на плитко. Достатъчно е да покриете корена джинджифил с не повече от 1-2см от пръстта.

Полейте обилно с вода, като се уверите, че дренажът е достатъчно добър и почвата не е прекалено гъста. Водата не трябва да се задържа в никакъв случай, а трябва бързо да слиза надолу в пръстта.

В същност, в това се състои и цялото посяване. От тук нататък остава само да се грижите за растението и търпеливо да наблюдавате развитието му в очакване на първите цветове, ако сте попаднали на подходящия сорт.

Джинджифилът е сравнително светлолюбиво и топлолюбиво растение, затова сложете саксията на добре осветено място в стаята, като пряката слънчева светлина не е за препоръчване. Не забравяйте да поливате всеки ден по малко, за да не се задържа вода, която може да доведе до загниване на корена. При осигуряване на оптимални грижи, като температура не по-малко от 20 ⁰С и всекидневно поливане, първите стебла трябва да се покажат до месец.

През топлите летни месеци може да изкарате растението на открито, но сенчесто място. Зимата обаче задължително трябва да се прибере на топло, като ако в помещението въздухът е сух, може да овлажнявате листата с пулверизатор. При понижаване на температурата, растението може да „заспи“ за няколко седмици и да забави развитието си. Това не трябва да ви притеснява, тъй като ако му осигурите нужната топлина и влага, джинджифилът бързо ще се възстанови.

С течение на времето коренището се развива и нараства в саксията. Благодарение на това, може да размножите джинджифила, като изровите корена, отчупите част от него и засеете отново. Може дори да консумирате корена, който сте отгледали, като подправка на ястия и напитки, или за приготвяне на чай. Коренът на джинджифила е с приятен аромат и съдържа етерични масла, които стимулират стомашните жлези и действат противомикробно.

https://www.kaksepravibg.com/