Книгата “Културната дипломация на България‘‘ от Юлиан Шкодров бе официално представена в Националната библиотека ”Св. св. Кирил и Методий”

0
64



Книгата “Културната дипломация на България‘‘ с автор Юлиан Шкодров беше официално представена днес в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий‘‘.

Сред гостите на събитието беше игуменът на Троянската и на Бачковската ставропигиална св. обител – Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий. Водещ беше Боян Аврамов, а специално представяне на автора и на неговия труд направи проф. д.ик.н. д-р по социология Евгений Сачев.

“Тази книга има привидно светски характер, но дълбоко в нея са заложени духовното, братолюбието, мирът, единомислието и добруването на всички човеци‘‘, каза Величкият епископ Сионий.

Той коментира, че представянето на една такава книга изисква високото уважение и внимание на всеки един гражданин. “Всяка една нова книга е една нова светлина, една нова благодат, една радост за България, и едно утвърждаване на съвременните български писатели’’, добави епископ Сионий.

Епископът връчи на автора, от името на българския патриарх Неофит, молитвен диптих с образа на Христос и на Казанската Божия майка – покровителката на Самарското знаме, покровителката на българското опълчение, с пожелание подаръкът да бъде благословение за автора, дома му, и за всички негови приятели. Заслуга за този подарък е афинитетът, подкрепата и любовта на Шкодров към Българската православна църква.

По време на събитието гостите имаха възможността да се насладят на изпълнение на “Излел е Дельо хайдутин‘‘ от “Големите гайди” при Архиерейското наместничество в Асеновград, с ръководител Стефан Янев.

“За първи път с тази книга е направен успешен опит да бъде представена не само историята, но и приносът на българските дипломати в областта на културната дипломация. Направени са, освен оценките и консултациите, и предложения за създаването на един нов модел, нов модел за управление на тази изключително важна и приоритетна дейност във външната ни политика‘‘, коментира проф. Евгений Сачев. Той добави, че за първи път кадрови служител на Министерството на външните работи на България се занимава толкова задълбочено с проучвателна и изследователска дейност в тази област.

“Без Българската православна църква, без нашата православна култура, ние не можем да направим крачка напред. Само взаимнообособеният модел на работа на всички културни, просветни и образователни институции, с Българската православна църква, е базов фактор за устойчиво развитие на нашето общество, държава и нация. Това е подчертано и изведено в книгата на Юлиан Шкодров като приоритетна задача’’, отбеляза проф. Сачев и подчерта, че в книгата за първи път е обхваната връзката между националната сигурност и културната дипломация.

Поздравителен адрес към автора на книгата беше отправен и от името на президента Румен Радев.

Както информира БТА, на пресконференция в националната агенция за представянето на книгата авторът разказа, че творението му най-вече се дължи на това, което самият той носи в себе си. Тогава Шкодров постави акцент върху факта, че културната дипломация е жизненоважна както за България, така и за Европа, за света, защото тя е основен фактор за изграждането на една нация и държава.

“В книгата са описани факти още от 5-и и 7-и век, за Средновековието и за периода след Освобождението на България. Oписани са велики личности и държавници, членове на Министерството на външните работи”, обясни авторът.

“С тази книга искам, както полагам основите и темелите за нови, бъдещи планове, всички заедно да се обединим не само в България, а в Европа и света, защото културата е тази, която ще доведе до дълго чакания мир в цялостен аспект. Нека всички ние се променим и работим заедно за обединението на нацията, държавата, Европа и света. Да творим, градим и сътворяваме всички заедно и най-вече да надграждаме в новия свят’’, добави Юлиан Шкодров. Според него само така ще успеем да отсяваме културно-историческата, просветно-интелектуалната и духовната идентичност на България.

БТА припомня думите на проф. Евгений Сачев, според когото тази книга е първият успешен опит да бъдат представени както научно-теоретичната постановка в областта на културната дипломация, така и приносът, който българите утвърждават в работата си за създаването на един многополюсен свят, който се опира върху културните ценности. В геополитически аспект културната дипломация е водещ приоритет на българската външна политика.



Източник БТА