Изложбата “Дамски гамбит” в Бургас обръща поглед към жените сред художниците

0
81



За първи път Дружеството на бургаските художници организира обща национална изложба “Дамски гамбит”, в която отделя внимание на нежния пол сред художниците като комплимент по повод Международния ден на жената – 8 март. Тя бе открита тази вечер в присъствието на част от авторките.

Изложбата включва 49 произведения на общо 33 художнички от цялата страна, които са избрани измежду всички кандидатствали автори от тричленно жури.

По време на откриването пет от авторките бяха изтеглени в томбола от дъщеричката на председателя на дружеството Добрин Вътев и получиха като комплимент предметни награди. Книги от издателство Taschen получиха Милена Кацарова, Ралица Вацева и Даниела Стоянова, а материали от два от големите магазини за художествени консумативи в града отидоха при Ана Михайлова и Джанета Русева.  

Изложбата “Дамски гамбит” се организира на мястото на традиционната за този период на годината експозиция, посветена на младите творци. Това решение на управителния съвет на Дружеството на бургаските художници е продиктувано от липсата на активна група млади творци. “Надяваме се следващата година да възстановим младежкия формат и да запазим гамбита”, коментира Добрин Вътев. 

/АБ/



Източник БТА