Света мъченица Ирина е много почитана в древна Византия и Ирина днес е едно от най-разпространените гръцки имена. Тя е живяла в годините, когато 12-те апостоли са разпространявали Словото Божие.

Ирина е родена с името Пенелопа и е родом от Магедон, днешна Македония, тогава – част от Византия. Тя била от знатно семейство и имала много учители. Станала образована и умна девойка, имало много кандидати за ръката й и баща й решил да я омъжи. Но той не знаел, че тя вече тайно приела християнството от един от своите учители. В началото бил благосклонен, защото много я обичал, но като видял, че тя отказва да се омъжи и иска да посвети живота си на Бога, решил да я накаже.

Каквито и наказания да измислял, Бог пазел Ирина и те се обръщали срещу баща й. Накрая той склонил да я изслуша и приел християнството заедно с цялото си домакинство. Ирина продължила да проповядва и много нейни съграждани се обърнали към християнството. Тя бил измъчвана от новия управител на града, но като по чудо – винаги оставала невредима.

Когато Ирина била известена от ангел, че идва моментът да иде при Бога, отишла в пещера и наредила да затрупат входа й – това станал и нейният гроб, около II в сл. Хр.

Ирина е много разпространено име на територията на Македония, Гърция и Тракия. Има много красиви храмове в нейна чест във византийски стил. За църквата “Св. мчц. Ирина” (Агия Ирини), построена скоро след смъртта й в тогавашен Константинопол, днес Истанбул, се смята, че е първата византийска православна църква. До 360 г. е била катедрална църква на Вселенската патриаршия, след тази година катедрална църква става “Св. София”. Днес църквата е паметник и място за провеждане на концерти, защото има идеална акустика и е блестящ пример за византийската архитектура.

Името Ирина идва от “eirene”, което значи “мир”, а Ирена е френският вариант на Ирина. Имен ден празнуват още Мирослав, Мирослава, Мирко

https://www.hera.bg