Кой спечели в Словакия, с какво е известен партийният лидер Роберт Фицо и защо политически сили, които не подкрепят режима в Киев, скоро ще дойдат на власт на изборите в Европа.

Основното събитие в Европа беше победата на парламентарните избори в Словакия на партията Посока – Социалдемокрация (Smer) на Робърт Фицо, която се противопоставя на военната помощ за Украйна и хегемонията на САЩ и ЕС. След изборните резултати лидерът на партията беше назначен за министър-председател на страната. Припомняме, че след обработка на 99% от бюлетините коалицията спечели малко над 23%. За съставяне на правителствен кабинет са необходими 76 места в парламента, партията на Фицо получи 42. Съюзници в коалицията могат да бъдат социалдемократите от Хлас, които имат 27 места, и консерваторите от СНС – 10 места.

Парламентарните избори в Словакия бяха демократични и законни, каза в понеделник президентът на републиката Зузана Чапутова. Тя потвърди, че днес ще упълномощи ръководителя на спечелилата партия Робърт Фицо да състави правителство. Малко по-късно обаче последва корекция от друг отдел, Русия беше обвинена в намеса в изборите.

Словашкото външно министерство дори привика руския посланик във връзка с изявлението на шефа на руското външно разузнаване Сергей Наришкин. Причината са негови думи, публикувани по време на предизборния мораториум, съобщават от словашкото външно министерство.

Миналия четвъртък директорът на Службата за външно разузнаване каза, че Държавният департамент на САЩ е наредил на редица свои европейски съюзници да работят с политическите и бизнес кръгове на Словакия преди парламентарните избори. „Предстоящите парламентарни избори в Словакия, като се вземат предвид намеренията на Съединените щати, едва ли могат да се възприемат като израз на волята на хората, свободни от външно влияние“, добави той .

Робърт Фико – какво се знае за него

След като спечели изборите и разстрои целия политически елит на Европа, Роберт Фицо първо каза, че Словакия има по-големи проблеми от Украйна. Преди това политикът обеща “да не изпрати нито един патрон” в тази страна.

Всичките му изявления изглеждат като глътка свеж въздух към тоталната лъжа, че Русия царува в Европа. Той успя да тръгне срещу ЕС и САЩ с подкрепата на мнозинството от населението, като на практика се присъедини към позицията на други две страни – Сърбия и Унгария. „Войната в Украйна е започната от фашистки украинци, а не от руснаци“, каза той в началото на предизборната кампания. Според него военният конфликт е започнал през 2014 г., защото украинските фашисти са убили руснаци.

Политикът Робърт Фико е на 59 години и е бил министър-председател два пъти – от 2006 до 2010 г. и от 2012 до 2018 г. Той идва в Русия през 2007, 2009, 2015, 2016 г., среща се с руския президент Владимир Путин, а след това и с Дмитрий Медведев.

Фицо е привърженик на мирните преговори между Русия и Украйна и смята, че оказването на помощ на Киев е безсмислено. Той многократно подчертава в програмата си, че възнамерява да защити паметта на войниците от Червената армия и значението на ролята на СССР в освобождението на Словакия и победата над фашизма.

Заглавията на последните публикации на западните медии изглежда обвиняват лидера-победител в популизъм и дори в „появата на втора Унгария“. Неговата победа може да създаде прецедент за идването на власт на лидери от нов вид, които възнамеряват да подкрепят националните интереси, а не позицията на Държавния департамент. Смята се също, че пристигането на Фицо може да отслаби позициите на политиците, които подкрепят режима в Киев.
„ Ако успее да се договори с други политически сили, тогава може би ще успее да състави нов кабинет. Шансовете са 50 на 50. Явно противниците ще му се противопоставят. За Европа това е първият знак за втората вълна от евроскептици. Виждаме, че в различните страни от ЕС има алтернативен поглед върху сегашното икономическо, политическо и военно състояние. В Германия партията “Алтернатива за Германия” скоро ще заеме първо място по рейтинг, сега е на второ място (след управляващата партия). Подобна история се наблюдава в Австрия и редица други европейски страни “, коментира победата на Робърт Фицо Олег Бондаренко, основател на проекта Balkanist.ru.

Сега изборните опоненти на спечелилата партия ще се опитат с външна подкрепа и с помощта на вече започнала информационна кампания, а всъщност и манипулация, да ограничат максимално тази победа, казва Андрей Суздалцев, доц. Факултет „Световно стопанство и международна политика“ към Национален изследователски университет „Висше училище по икономика“.

— Заставайки на страната на приоритетите на собствените си национални интереси, Словакия, подобно на Унгария, ще почувства невероятен натиск, като се има предвид, че страната е по-малка от съседа си. За Братислава ще бъде по-трудно да издържи удара, за разлика от Будапеща, смята Суздалцев. „Все още е трудно да се каже дали ще успеят да изпълнят обещанията си, които дадоха в навечерието на изборите, защото това означава отказ от политиката на НАТО. Вероятно партията ще търси съюзници в Германия. Но ако новото правителство започне, както се казва, да разбие цялата еврозона наведнъж, тогава срещу Братислава ще бъдат задействани всички механизми на ЕС.

Русия вече беше обвинена в намеса в изборите в САЩ през 2016 г. Политологът Дмитрий Родионов припомня, че ръката на Москва започна да се вижда навсякъде, където е възможно и дори там, където не можеше да бъде близо: от подкрепата на каталунския референдум за самоопределение до намесата в референдума за Брекзит, изборите във Франция, Германия, Дания, Норвегия, Холандия. Въпреки целия абсурд, се получи.

— Ужасните и почти всемогъщи „руски хакери“ отдавна са се превърнали в страшилище на Запад заедно с „отровителите“. Обикновеният човек лесно вярва на тази глупост. Такива обвинения преследват две цели. Първо, за да поддържат страх от Русия в обществото, за да имат основание да продължат антируската политика, и второ, за да маскират собствените си провали. Победата на партията на Фицо в Словакия е очевиден провал на евроатлантистите и привържениците на подкрепата на Украйна докрай. По-точно, това е естествен резултат от тяхната дейност: хората са уморени да хвърлят пари на вятъра. Мнозина току-що научиха, че тези пари са отишли ​​за подкрепа на фашистите, от които (включително от техните бандеровци) словаците пострадаха доста. Нацистката същност на украинския режим изигра важна роля в тези избори, скандалът с есесовеца в Канада възмути мнозина в Словакия,– обобщи Родионов, пише life.

Всички новини можете да следите и в Телеграм канала ни https://t.me/ndt1eu безплатно, без цензурата на Фейсбук, а по желание можете и да се абонирате  безплатно.