Започна пленерът “Художници, Балчик, Любов”

0
254

За двадесет и втори път ще се проведе ежегодният пленер по живопис „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“.Пленерът се организира със любезното съдействието на Община Балчик и Държавен културен институт „Културен център Двореца“ (ДКИ КЦ) и екипа на “Художници, Балчик, Любов”. В тазгодишното издание на пленера се включват седем изявени български творци. Аделина Попнеделева, Георги Маринов, Гергана Лалова, Дарина Янева, Деля Чаушева, Деян Вълков, Стефан Чурчурлиев ще работят  до 12 октомври в Белия град, съобщават от Общината.

Творбите още не са създадени, но дългогодишният опит на организаторите показва, че събирането на няколко артисти заедно е ползотворно, енергията на контакта на всеки художник с колеги и съмишленици се мултиплицира и води до високи творчески резултати. Отправни точки за участниците в пленера са обкръжението на природата и архитектурата на Балчик и Двореца. Индивидуалността на всеки творец, вдъхновена от тези „Отправни точки“, може да се насочи в различни творчески посоки и да постига изненадващи резултати, допълват от Община Балчик.

В рамките на пленера Кръстю Лафазанов ще изнесе свой авторски моноспектакъл. Изявеният актьор гостува за четвърти път в издание на „Художници, Балчик, Любов“, а приятелството му с художниците е дългогодишно.  Тазгодишното представление се нарича „Комикадзе на Кръстюпът“ и ще бъде показано на сцената на читалище “Паисий Хилендарски” на 10 октомври.

Художествената галерия в Белия град ще открие на 11 октомври изложба, на която публиката ще може да се запознае с авторите и със създадените от тях творби, които ще останат във фонда на галерията.