• Опозицията спечели кметските постове в Атина и Солун
  • Неочаквани обрати на втория тур на местните избори в Гърция
  • Племенникът на премиера загуби битката за столицата

Горчиви разочарования претърпя управляващата в Гърция дясноцентристка партия Нова демокрация на втория кръг на местните избори в страната в неделя. Както съобщават гръцките медии, Нова демокрация отстъпва в трите най-големи гръцки общини, както и в пет от шестте области, където областен управител беше избран на втори кръг.

В столицата Атина подкрепеният от лявоцентристкото движение ПАСОК Харис Дукас печели изборите за кмет с почти 56 процента от гласовете, съобщи АНА-МПА. Досегашният кмет Костас Бакоянис от Нова демокрация получава 44 процента. Загубата в Атина е още по-неприятна за управляващите, защото Бакоянис е племенник на премиера Кириакос Мицотакис.
В Солун Стелиос Ангелудис, представител на гражданската листа “Екип за Солун” и подкрепен отново от ПАСОК, измества настоящия кмет Костас Зервас с 67,3 срещу 32,7 процента.

В третия по големина гръцки град Патра печели настоящият кмет Костас Пелетидис с 56,7 процента от гласовете. Пелетидис е кандидат на “Народно единение”, която е подкрепяна главно от Гръцката комунистическа партия. Кандидатът на листата “Обединена Патра” Костас Зволис, подкрепян от десницата, остава с 43,3 процента.

Премиерът Мицотакис коментира, че вечерта не е била особено добра за Нова демокрация, но че политическите изводи са били направени още на първия тур на изборите.

В коментар телевизия Скай определи ниската избирателна активност за решаващ фактор за изборния резултат. Според официалните данни гласа си са дали едва 52,5 процента от гръцките избиратели.  https://trud.bg/