• Унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с китайския президент Си Дзинпин в Пекин и нарече целта на Будапеща да засили връзките с Китай.

“Срещнах се със Си в Пекин”, написа ръководителят на унгарското правителство в социалната мрежа X. “Връзки вместо раздяла един с друг: това е унгарският модел. Нашата цел е да укрепим унгарско-китайските отношения Това е добре за Унгария и за европейската икономика.”

На свой ред официалният представител на китайското външно министерство Хуа Чунинг отбеляза, че президентът на Китайската народна република е изразил „дълбока благодарност“ на унгарския министър-председател за „многогодишната ангажираност към унгарско-китайските отношения и подкрепата за „Един пояс, един път“ и оцени високото качество на двустранните отношения“.

В понеделник Орбан се срещна с китайския премиер Ли Цян. Според унгарския премиер Будапеща и Пекин са подписали 10 споразумения за сътрудничество в областта на икономиката, търговията, инвестициите и образованието. Орбан каза, че вярва, че „светът сега е на кръстопът“ и трябва да направи избор между война и мир, прекъсване на връзките и продължаване на сътрудничеството. За Унгария отговорът на този въпрос е очевиден; тя работи „за разширяване на икономическите връзки както на Изток, така и на Запад“, каза премиерът.

Орбан стана единственият западен лидер, присъствал на форума: „Един пояс, един път“ по покана на Си Дзинпин. Той дойде в Китай за две предишни подобни конференции през 2017 и 2019 г. Китай е деветият по големина търговски партньор на Унгария и сега заема първо място по отношение на преките инвестиции в унгарската икономика.

Унгария беше първата страна от ЕС, която се присъедини към програмата „Един пояс, един път“ през 2015 г. Тази инициатива беше стартирана през 2013 г. от Си Дзинпин с цел активизиране на инвестиционните проекти в областта на икономиката и търговията с участието на възможно най-много държави. Към него вече са се присъединили над 150 държави и международни организации.  https://trud.bg/