• Подготовката вече е в ход
  • Унгария блокира 50 млрд. евро
  • Словакия подкрепя Будапеща

Лидерите на ЕС ще заемат “твърда позиция” спрямо Унгария, ако премиерът Виктор Орбан продължи да блокира пакета от помощ за Украйна от 50 милиарда евро на срещата на върха на 1 февруари, твърди агенция “Блумбърг”.

Тази седмица Унгария се противопостави на предложението на ЕС за създаване на нов фонд, който има за цел да осигури по-надежден начин за предоставяне на критична военна помощ за Украйна. Предложението дойде, след като Орбан спря решението за четиригодишен финансов пакет за Украйна в средата на декември.

Според осведомени източници страните членки на ЕС са готови да приемат пакета от помощ за Украйна на срещата на върха в Брюксел на 1 февруари, независимо дали Унгария ще го подкрепи. “Ако Орбан продължи да блокира пакета за подкрепа, то ще зависи от останалите страни от ЕС да го приемат и подготовката вече е в ход, разкриват чиновници от Брюксел.

Възможен резервен вариант е останалите държави членки на ЕС да предоставят средства на Украйна извън бюджетния процес на ЕС. Източниците са подчертали, че “ако Орбан реши да тръгне по този път, ЕС може да предприеме следващия кръг от наказателни мерки срещу Унгария, което може да доведе до отнемането и на правото на глас като страна членка”.

В същото време подобен сценарий може да доведе до по-широка конфронтация, тъй като премиерът на Словакия Роберт Фицо вече предупреди, че ще защити Унгария срещу стъпки, насочени към отнемането й на правото на глас в ЕС.

В събота Фицо каза в интервю за словашко радио, че Украйна трябва да предаде окупираните си територии на Русия и да се откаже от членството си в НАТО. “Трябва да има някакъв вид компромис. Какво очакват, че руснаците ще напуснат Крим, Донбас и Луганск? Това е нереалистично”, подчерта словашкият премиер.

В отговор на това, говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко коментира, че не може да има никакъв компромис с териториалната цялост на Украйна.

Фицо каза също, че Украйна е “под пълния контрол и влияние на САЩ” и подчерта, че страната му няма да предостави оръжия на Киев. В същото време Словакия поднови и сътрудничеството с Русия и Беларус в областта на културата, прекъснато през март 2022 г.

https://trud.bg/