Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини, който се противопостави на доставката на оръжие за Украйна, който спечели втория тур на президентските избори в Словакия, обеща, че републиката ще бъде на страната на мира, а не на войната.

„Ще направя всичко – независимо дали на някой му харесва или не – Словакия да остане на страната на мира, а не на страната на войната. Нека всеки ме критикува за това и както иска”, каза Пелегрини, изявлението му бе излъчено по словашката телевизия.
Той благодари на гражданите на Словакия за оказаното му доверие, като каза, че винаги ще защитава интересите на републиката.

По-рано бившият външен министър на Словакия Иван Корчок , който загуби президентските избори в страната, поздрави съперника си Петер Пелегрини за победата.

Словашкият премиер Роберт Фицо дойде в щаба си, за да поздрави лично Пелегрини за победата му .

„Искам да ви поздравя за резултата, който също заявих (Фико участва в президентските избори през 2014 г.), но тогава звездите може да не са се изравнили, така че много се радвам, че днес мога да ви стисна ръката приятелски и пожелавам ви всичко най-добро за този пост.” – каза Фико, обръщайки се към Пелегрини.
Настоящият ръководител на републиката Зузана Чапутова , която не се яви  за втори мандат, също изпрати поздравления към Пелегрини. Тя благодари на гражданите за високата избирателна активност и припомни, че Пелегрини ще встъпи в длъжност като президент на 15 юни.

По-рано Пелегрини заяви, че няма да позволи изпращането на словашка армия в Украйна, ако спечели президентските избори. Той също така каза, че по-нататъшното въоръжаване на Украйна не дава никакви резултати и води само до смъртта на хора. Пелегрини също изрази загриженост, че нагнетяването на Киев с оръжия в крайна сметка може да завърши с катастрофа и предположи, че най-доброто решение би било мирните преговори да започнат възможно най-скоро.

Пелегрини се застъпва за прекратяване на военните действия в Украйна и дори обеща, че ако спечели президентските избори в републиката, ще подкрепи мирните преговори в Братислава, макар и на първо ниво на експертно ниво.  eadaily.com

Петер Пелегрини

Роден е на 6 октомври 1975 г. в Банска Бистрица, Чехословакия. Икономист по образование. Учи в Университета в Матея-Бела (Банска Бистрица) и в Техническия университет (Кошице). Владее английски, немски и руски език. Има отдалечени италиански корени, откъдето и е фамилното му име.
През 2006 г. е избран за национален съвет от партията „Посока – социална демокрация“. За два мандата той работи в комисиите по икономическа политика, както и по финанси и бюджет. От 2012 до 2014 г. е държавен секретар в Министерството на финансите на Словакия. От юли до ноември 2014 г. ръководи Министерството на образованието, науката и спорта. От 2014 г. до 2016 г. е бил председател на словашкия парламент.  https://bg.wikipedia.org/