Роберт Фицо вероятно ще представлява Словакия на предстоящата среща на върха на ЕС.

  • В кабинета влизат лявоцентристи и националисти
  • Либералите остават в опозиция
  • Бъдещият премиер обеща да спре помощта за Украйна

Спечелилата парламентарните избори в Словакия лява партия “Смер – Социална демокрация” начело с бившия премиер Роберт Фицо, сключи вчера коалиционно споразумение с лявоцентристката партия “Хлас” и националистическата Словашка национална партия (СНП) за съставянето на правителство, предаде Ройтерс.

Фицо, който обяви намерението си да спре военната помощ за Украйна и разкритикува санкциите, наложени на Русия, ще оглави кабинета, ако той да бъде одобрен от парламента.

“Смер – Социална демокрация” получи 22,9% от гласовете на вота на 30 септември и разполага с 42 депутати. “Хлас”, която се отцепи от “Смер” през 2020 г., завърши трета и има 27 депутати, а СНП има 10 народни представители.

“Хлас” се оказа в ролята на балансьор при формирането на каквото и да било правителство. Във вторник партията отказа преговори с либералната прозападна партия “Прогресивна Словакия”. Тя се класира втора на вота и има 32-ма депутати, но остава в опозиция.

Лидер на “Хлас” е бившият заместник на Фицо в “Смер” – Петер Пелегрини. Двамата се разделиха, след като раздираната им от скандали тогава партия загуби преднишните избори през 2020 г. “Хлас” е смятана от анализаторите за по-умерена в политическите си възгледи от “Смер”. Според “Хлас” външната политика на Словакия трябва да бъде водена в съответствие и с позициите на Европейския съюз и НАТО.

Съгласно коалиционната сделка “Смер” ще получи премиерския пост и шест министерски кресла. “Хлас” ще може да излъчи председател на парламента, както и седем министри. За СНП остават три министерски поста.

Коалиционното споразумение означава, че “защитата на териториалната неприкосновеност и националните интереси на Словакия ще бъдат задачите от първостепенна важност на правителството”, заяви Фицо. Той обеща да запази страната от нелегалната миграция, която в последно време се разраства в европейски мащаб.

Засега не е ясно кога ще бъде гласувано новото правителство и съответно кога ще встъпи в длъжност. Бъдещият премиер каза, че се надява да представя страната на следващата среща на върха на ЕС, която е насрочена за 26-27 октомври и на която една от основните теми ще бъде кризата в Украйна.

Критиците на Фицо отбелязват, че неговото завръщане на власт ще доведе до промяна на политическия курс на Словакия, която би последвала примера на Унгария на премиера Виктор Орбан и в по-малка степен на управляващата в Полша партия “Право и справедливост”.

https://trud.bg/