• Ще предлага само хуманитарна помощ
  • Четвърти премиерски мандат за Фицо

Новият премиер на Словакия Роберт Фицо обяви, че страната му спира да доставя оръжия на Украйна и ще ограничи подкрепата си до “гражданска и хуманитарна помощ”, предаде АФП.

“Смятаме помощта за Украйна само за гражданска и хуманитарна, няма да доставяме повече оръжия” на Киев, заяви Фицо вчера, ден след като беше назначен за министър-председател на коалиционно правителство.

Прекратяването на военната помощ от Словакия за Украйна бе ключово предизборно обещание на Фицо и неговата партия “Смер – социалдемокрация”. Освен това по време на кампанията Фицо се зарече да направи външната политика на страната си независима от партньорите от ЕС и от САЩ, както и да провежда рестриктивна политика спрямо мигрантите, устремили се към Западна Европа.

Лявата “Смер – социалдемокрация” спечели изборите на 30 септември, след което формира коалиция с лявоцентристката партия “Хлас” и с националистическата Словашка народна партия. Управлявалите дотогава либерали останаха в опозиция, а Фицо застана начело на правителството на Словакия за четвърти път.

Последният му мандат като премиер приключи през 2018 г., когато той подаде оставка от поста под натиска на протести срещу корупцията, предизвикани след убийството на разследващия журналист Ян Куцяк.  https://trud.bg/