Феноменът, при който всяко око на животно има свой собствен цвят, се нарича хетерохромия. Различният нюанс на ириса е явление, което се развива поради различни концентрации в зоните на оцветяващия пигмент меланин. Хетерохромията се среща не само при животни, но и при хора, независимо от пола. Тази офталмологична характеристика може да бъде наследствена и по този начин не влияе върху зрителната острота.

Различният цвят на очите е присъщ на котките с напълно бял цвят, тъй като такъв нюанс на козината е следствие от селекционни работи и генетични мутации. В тялото на животното W гена е отговорен за белия нюанс и цвета на очите, а цветът също частично зависи от концентрацията на меланин, който предпазва домашния любимец от вредното въздействие на ултравиолетовата радиация. Именно излишъкът или дефицитът на това вещество влияе на различния цвят на ириса.

Важно е да се отбележи, че някои домашни любимци развиват придобита хетерохромия. По-често такава патология възниква на фона на продължителна употреба на лекарства, поради прехвърлянето на сериозни заболявания или наранявания.

Има ли други животни, които имат хетерохромия?

Хетерохромията се среща не само при котките, но и при други животни. Някои породи кучета, като хъски, австралийски овчарки и Louisiana Catahoula Leopard Dogs, също са по-склонни да имат тази черта. Хетерохромията е генетична черта, която в зависимост от животното, в което се среща, може да се дължи на инбридинг, генетично наследяване или мутация.

В някои породи котки, като турската Ангора, хетерохромията е желана черта, която животновъдите се опитват да запазят.