• Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган прехвърли отговорността за разпадането на т.нар. зърнена сделка на западните държави и отправи предупреждения за опасност от ескалация на напрежението в Черно море, отбелязват в редакцията на германския национален ежедневник Die Zeit.

Възобновяването на споразумението за износ на украинско зърно “зависи от западните страни, които трябва да спазят обещанията си“, коментира Ердоган от Анкара. Той обвини Запада, че не е предприел мерките, “които биха направили възможно трансформирането на положителната атмосфера, създадена от Черноморската инициатива, в прекратяване на огъня и след това в трайно мирно споразумение“.

Позицията на Турция е ясна, подчерта Ердоган на конференция на посланиците в турската столица. Ако войната се разпространи в Черно море, това ще бъде “катастрофа за нашия регион“. Решение обаче може да бъде намерено, добави турският лидер, визирайки скорошния телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

В телефонния разговор с Путин миналата седмица Турция “взе под внимание исканията на Русия“, заяви Ердоган, без да дава повече подробности. По-специално, Русия призовава за вдигане на блокадите, свързани със западните санкции върху износа на нейните селскостопански продукти и торове.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source