Ердоган поиска от Илон Мъск да построи новия завод на Tesla в Турция

0
497

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал от главния изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск да построи завод за електромобили Tesla в Турция, съобщават турската държавна информационна агенция Anadolu и Reuters.

Според Мъск много турски доставчици вече работят с Tesla и Турция е един от най-важните кандидати за изграждането на следващия завод.

Ердоган и Мъск са разговаряли по време на среща в Дома на Турция в Ню Йорк, съобщи по-рано Anadolu.

По време на срещата Ердоган също така е заявил, че Турция е отворена за сътрудничество в областта на изкуствения интелект и компанията за сателитен интернет Starlink на Мъск SpaceX.

SpaceX иска да работи с турските власти и да получи необходимия лиценз за предоставяне на сателитни услуги на Starlink в Турция, е посочил Мъск.

Ердоган също така е отправил покана към ексцентричния милиардер да присъства на турския фестивал за космически изследвания и технологии Teknofest в Измир в края на септември.

Tesla има шест завода и изгражда седми в северния мексикански щат Нуево Леон, което е част от стремежа на автомобилния производител да разшири дейността си.

През май Мъск заяви, че Tesla вероятно ще избере място за новата фабрика до края на тази година.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник