Древна римска улица с колонада, открита близо до археологически обект в Турция

0
100

Дълга улица с колонади от римския период е открита при разкопки в Анталия (Турция). Откритието е направено по време на проучване в кулата Хидърлик, един от най-старите оцелели паметници в града.

Долният етаж на кулата е построен през 2 век сл. Хр. По-късно към него е добавен кръгъл втори етаж. По време на Османската империя горната част на сградата е претърпяла значителна реконструкция, съобщи МИР24.

Целта на тази структура все още остава загадка. Най-разпространената теория е, че кулата е служила за гробница на важна фигура. Фрагменти от оцелели стенописи в сградата подкрепят тази теория.

Нови изследвания разкриха 800-метрова улица от римско време в южния край на кулата. Към днешна дата археолозите са разкопали напълно около 100 метра пръст. Успяха да установят, че пътят води до морето.

Преди това учените успяха да открият шарени подови мозайки, бани и останки от вили. След приключване на изследователската работа градските власти планират да създадат там най-голямата наблюдателна площадка в Турция, съобщава Arkeonews.

По-рано беше съобщено, че в Турция е намерен древен амулет . Съдържаше извънземно желязо.