Отлагат срещата Путин-Ердоган за септември, Фидан ще посети Киев, а след това – Москва

0
264

 

 

Срещата между държавните глави на Руската федерация и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, вероятно ще бъде отложена за следващия месец, съобщава телевизионният канал NTV, като се позовава на източници от Президентството в Анкара.

Междувременно от Анкара обаче обявиха визита на министъра на външните работи на Хакан Фидан в Киев. Тя трябва да се състои на 25 август, след което той ще посети Москва.

“Преговорите в Киев и Москва на турския външен министър Хакан Фидан ще проправят пътя за постигане на споразумение за възобновяване на Черноморската инициатива за износ на зърно, което може да бъде финализирано на среща между Ердоган и Путин. Има основания за това предвид напредъка, постигнат благодарение на усилията на турската страна в консултациите с участниците в зърнената сделка, ООН и Запада“, разкрива източник.

Анкара смята за необходимо да възобнови зърнения коридор в предишния му формат, като вземе предвид изискванията на руската страна за необходимостта от изпълнение на нейните условия в пакетната сделка, сключена през юли миналата година в Истанбул. “Невъзможно е да се направи това без участието на Русия, можете да я върнете към сделката, като изпълните изискванията за условията за износ на селскостопански продукти и свържете отново “Росселхозбанк“ към SWIFT“, пояснява още източникът на медията.

Източници от администрацията на турския президент, цитирани от NTV, съобщават за напредък в консултациите за възобновяване на зърнената сделка. Според телевизионния канал, преди посещението на Фидан в Киев, Украйна ще бъде посетена от главния съветник на президента на Турция Акиф Чагатай Килич.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source