МОСКВА, 23 март – РИА Новости. Президентът Владимир Путин се обърна към руснаците след терористичната атака в Crocus City Hall, като я нарече варварско престъпление.

“Обръщам се към вас във връзка с кървав варварски терористичен акт, жертви на който станаха десетки мирни, невинни хора. Наши сънародници, включително деца, юноши и жени.”

Държавният глава обяви 24 март за ден на национален траур. Президентът обеща да окаже помощ на пострадалите и изрази дълбоки съболезнования на загубилите роднини и приятели.
Путин уточни, че силите за сигурност са задържали и четиримата извършители на терористичната атака. След престъплението те се придвижили към Украйна, където им бил подготвен „прозорец“ за преминаване на държавната граница.
“Които и да са те, кой и да ги е ръководил. Повтарям, ние ще идентифицираме и накажем всички, които стоят зад терористите, подготвили това зверство. Това е удар за Русия, за нашия народ.”
Престъпниците излязоха да убиват хладнокръвно, да стрелят по руснаците от упор, точно както нацистите някога. Всички извършители, организатори и поръчители на терористичната атака ще получат справедливо наказание, подчерта държавният глава.
“Терористи, убийци, нечовеци, които нямат и не могат да имат националност, ги чака една незавидна съдба – възмездие и забрава. Те нямат бъдеще.”
Във всички региони на страната, включително Москва и Московска област, бяха предприети допълнителни антитерористични и антидиверсионни мерки. Основното сега е да не позволим на тези, които стоят зад тази кървава баня, да извършат ново престъпление, добави Путин.
“Никой и нищо не може да разклати нашето единство и воля. Нашата решителност и смелост, силата на единния народ на Русия.”
Президентът изказа благодарност и на екипите на Бърза помощ, пожарникарите и спасителите, които направиха всичко, за да спасят живота на хората.