Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп на 14 февруари нарече като комплимент думите на руския лидер Владимир Путин , че би искал да види Джо Байдън начело на Съединените щати .

„Това е комплимент. Много хора ще кажат, че това е много лошо. Съвсем не – това е добре“, каза Тръмп по време на реч пред поддръжници в Южна Каролина.

Тръмп обясни думите си с това, че е попречил на пускането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2“, докато Байдън „ще даде на Русия всичко, включително Украйна като подарък“.

„Единственият президент от последните пет, който не даде нищо на Русия, е известен като президентът Доналд Тръмп“, каза той.
По-рано същия ден Путин каза, че за поста президент на САЩ Москва би предпочела Байдън, а не Тръмп , тъй като той е по-опитен и предвидим политик от старата формация.

На 6 януари Тръмп обвини Байдън в некомпетентност и го нарече заплаха за демокрацията . Според него Америка никога не е била в такава беда, както сега.

През ноември Тръмп посочи, че политиките на Байдън карат други страни да се отнасят към Съединените щати като към малки деца. Политикът също сравни самия настоящ президент с шестгодишно дете и го обвини в некомпетентност в службата . Според него неспособността на Байдън да заема президентския пост се доказва, наред с други неща, от корумпираното му минало. Тръмп каза, че настоящият лидер на САЩ отдавна е бил компрометиран.

Следващите, 60-и, президентски избори в САЩ са насрочени за 5 ноември 2024 г. През август-септември трябва да се проведат партийни конгреси, на които официално да бъдат утвърдени по един кандидат от всяка партия. Последният етап ще бъде вотът през ноември.