— Ще дойдем неочаквано. Ердоган заплаши Израел с тежки последствия

0
359

 

  • Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе митинг в Истанбул в подкрепа на Палестина, като завърши речта си с думите: „Израел, ти си окупатор. Искате ли да разпалите отново войната с Лунния сърп? Една вечер ще дойдем неочаквано.”
  • Израел е „пешка“, която ще бъде пожертвана

Повече от милион и половина души излязоха по улиците на турската столица с турски и палестински знамена, решавайки да подкрепят народа на Палестина и да протестират срещу израелските военни действия в ивицата Газа.

Апотеозът на акцията беше речта на турския президент на „Голямото палестинско рали“ на истанбулското летище „Ататюрк“, където той пристигна с хеликоптер.

„Благодаря на всеки от вас, че отстоявате палестинската кауза и давате надежда на потиснатите в Газа“, обърна се турският лидер към тълпата.

Реджеп Тайип Ердоган напомни на събралите се на митинга турци и целия свят, че ивицата Газа е била част от Османската империя преди сто години. Той нарече западните страни главните виновници за възникналия военен конфликт, а Израел е просто „пешка, която един ден ще бъде принесена в жертва“. 

Пламенна реч или призив за действие?

Турският лидер сравни днешните събития в ивицата Газа с украинския конфликт. Той отбеляза, че онези, които „леят крокодилски сълзи за убитите в Украйна“, не са казали нито дума за жертвите на израелските удари в Газа. „Колко още деца и жени трябва да умрат? Всяка държава има право на самозащита, но къде е справедливостта?“

„Хей, Уест, питам те, искаш ли отново да започнеш война с Лунния сърп?“ – възкликна разпалено Ердоган.

По време на речта си турският президент нарече Израел окупатор на палестински територии и военен престъпник и поиска израелските власти да „излязат от тази лудост“ и да спрат боевете в ивицата Газа, по време на които загиват цивилни.

Израелските власти не пренебрегнаха речта и инструктираха дипломатическите представители на страната да се върнат от Турция след речта на Реджеп Тайип Ердоган за ивицата Газа. Това съобщава вестник “Аарец”, като се позовава на публикация на израелския външен министър Ели Коен.

По-рано ориенталистът Борис Долгов в интервю за aif.ru  обясни как ще протече наземната операция на израелската армия в ивицата Газа.

https://aif.ru/