Путин: Украйна сложи край на зърнената сделка, използвала е хуманитарни коридори за терористични атаки

0
338

 

Преговорите в Сочи между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган приключиха. Владимир Путин е заявил на съвместната пресконференция: “Киев изхвърли на боклука зърнената сделка. Киев е използвал хуманитарни коридори за терористични атаки”, цитира РИА Новости.

На пресконференция след срещата руският президент е отбелязал, че на срещата е обърнато голямо внимание на ситуацията в Украйна и прекратяването на сделката за зърно.

Путин е заявил, че “оттеглянето на Москва от Черноморската инициатива не се отрази на световния пазар, цените падат, няма недостиг на храни”.

“Има проблеми със справедливо им разпределение. Да, но това няма нищо общо с така наречената зърнена сделка”, е подчертал руският президент.

Той е заявил, че “Киев е използвал хуманитарни коридори за терористични атаки срещу цивилни обекти, докато Русия ясно е предоставила гаранции за безопасността на корабоплаването. В същото време Западът заблуждаваше Москва относно хуманитарните цели на зърнената сделка – от 32,8 милиона тона, изнесени от Украйна, над 70% са отишли ​​за богатите страни”, е добавил Владимир Путин.

Турският президент Реджеп Ердоган е отбелязал, че смята очакванията на Русия за справедливи, а забележката за необходимостта от изпращане на храни в най-бедните страни за правилна.

Владимир Путин е подчертал, че руската страна незабавно ще възобнови споразумението, веднага щом бъдат изпълнени дадените в него обещания.

Говорейки за конфликта в Украйна, турският президент е изразил готовност да стане посредник между страните.

От своя страна Путин е припомнил, че споразуменията, постигнати с посредничеството на Ердоган, са били “изхвърлени на боклука” от Киев.

“Никой няма да се върне към това. Чуваме за някакви нови инициативи, но това не е нещо, което някога е било обсъждано с нас. Затова не приемаме нищо ново”, е добавил Путин.

Той е заявил, че т.нар. контраофанзива не е избледняла, а се е провалила.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник