Русия и Турция сключиха нова “зърнена сделка”, като Москва получи гаранция за плащане на доставката на 1 млн. тона зърно от трета страна – Катар. Продажбата на такъв обем зърно няма да промени цените на световния пазар на храни, но ще покаже на света, че проблемите на гладуващите в бедните страни могат да бъдат решени без участието на Украйна, казаха експерти на aif.ru.

Изявление за постигане на споразумение между Русия и Турция за доставка на зърно вечерта на 6 септември направи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко . Той отбеляза, че страните трябва да разгледат още няколко въпроса. „Това е логистика, финанси и много други, маршрути, страни на дестинация“, каза Грушко.

Доставката на 1 милион тона зърно за нуждаещите се страни няма да промени ситуацията на световния пазар, но може да окаже значителна помощ на онези страни, където населението е изправено пред заплахата от глад, Александър Корбут, независим експерт по селскостопанския пазар , каза aif.ru.

„Потенциалният обем на износа ни тази година само на пшеница е около 50 млн. тона и това не е цялото зърно, което можем да изнесем. Ясно е, че на този фон 1 милион тона зърно са малко за Русия. Но за отделните страни това може да бъде много значима цифра, особено когато хората са изправени пред проблема с глада “, каза експертът.

Новото споразумение за зърното няма да промени цените на пшеницата на световния пазар, отбеляза Александър Корбут.

Новата „зърнена сделка“ между Турция и Русия, макар и малка като обем доставено зърно, има две важни подробности, обърна внимание Борис Рожин, експерт от Центъра за военно-политическа журналистика .

„Русия и Турция сключиха нова зърнена сделка без Украйна. И катарците ще предоставят финансови гаранции, така че не трябва да има проблеми с плащането на руското зърно. За тези, които се чудят дали 1 милион тона зърно е много или не, напомням, че през 2022 г. Русия е произвела 154 милиона тона зърно“, написа Рожин в своя Telegram канал.

Фактът, че преди това Русия е отказала на искането на Турция да възобнови участието си в миналогодишната сделка за зърно при същите условия, стана известен след разговорите между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Сочи на 4 септември. Тогава Путин каза, че Русия е готова незабавно да размрази споразумението, ако Западът изпълни задълженията си, но Москва отдавна не си прави илюзии по този въпрос, съобщава сайтът АРГУМЕНТИ И ФАКТИ.