Литва възобнови вноса на зърно от Руската федерация през февруари тази година след шестмесечно прекъсване. Това показват данни на Европейската статистическа служба.

„Литва спря редовния внос на зърно през май 2023 г. <…> Първата доставка оттогава се случи през февруари“, съобщава РИА Новости въз основа на данни от Европейската статистическа служба. От там отбелязаха, че са внесени 12,2 хил. тона на стойност 1,95 млн. евро.

Освен в Литва, ръст на вноса на зърно от Русия е регистриран и в Латвия, където в края на зимата са закупени 58,8 хил. тона на стойност десет милиона евро, което е с 6,2 хил. тона и 1,3 млн. евро повече от месец по-рано. Общо през февруари западните страни са закупили 92,6 хиляди тона руско зърно на обща стойност 16,9 милиона евро. Въпреки това през март тази година Латвия въведе забрана за внос на руско зърно, а Европейският съюз предложи въвеждането на защитни мита върху този вид продукти.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че потребителите в Европейския съюз ще пострадат от ограниченията върху вноса на селскостопански продукти от Русия и Беларус, съобщава RT. Руският президент Владимир Путин нарече Русия първата страна по износ на зърно.

https://ura.news/