Декларациите за несъгласие за участие в правителство с премиер Мария Габриел мога да определя само като саботаж, каза Теменужка Петкова

0
72



Организираната акция по подаване на декларации със заявление за несъгласие за участие в правителство с министър-председател Мария Габриел от министри на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) мога да определя само по един начин – саботаж. Това каза в предаването „Още от деня“ по Българската национална телевизия Теменужка Петкова, част от преговорния екип от страна на ГЕРБ.
Това е очевидно нежелание за съставяне на кабинет със министър-председател Мария Габриел и кабинет с мандата на ГЕРБ, каза още тя. ПП-ДБ искат избори и всичко, което вчера се разигра, показа по безспорен начин, че това е точно така, категорична беше Петкова.

„Това, което искат те, е да тласнат България към предсрочни избори. Ще се опитат да направят правителство в рамките на втория мандат, каквато цел те имаха още от самото начало и поради тази причина по всяка вероятност се опитваха да саботират преговорите“, допълни Теменужка Петкова. С втория мандат няма да се получи нищо, каза още тя.

Според нея се намираме в безпрецедентна ситуация, в която 11 до 19 министри са подали декларация, че отказват да участват в правителство с министър-председател Мария Габриел. Не уточни обаче какъв би могъл да бъде следващият ход на Габриел и дали тя би могла да внесе този състав на кабинета, въпреки нежеланието на ПП-ДБ, нито кога се очаква да има гласуване по темата.

Всяко едно име от тези, които Мария Габриел предложи и занесе в президентството, е обсъждано с тях, така че няма никаква изненада по отношение на имената, допълни Петкова.

Теменужка Петкова отново припомни, че министрите в оставка, които бяха посочени и като част от проектокабинета, който Мария Габриел представи вчера на президента Румен Радев, са подписали декларацията през юни 2023 година, че са съгласни на ротация с мандат 18 месеца. 

“Всички министри са информирани за това какво предстои оттук нататък и всеки знае, че ще има такава ротация. Дал е своето съгласие, че ще бъде министър”, каза още Петкова.

Теменужка Петкова определи думите на съпредседателя на ПП Асен Василев по адрес на вицепремиера в оставка и кандидат за премиер Мария Габриел като недопустими и скандални. 

„Това, което вчера Асен Василев направи и изрече по отношение на Мария Габриел, е недопустимо. Това е скандално и аз със сигурност мога да кажа едно: Асен Василев никога повече не трябва да бъде финансов министър. Никога повече той не бива и няма да получи подкрепата на ГЕРБ. Това е човек с достойнство, с безупречна репутация, зам.-председател на ЕНП, доскорошен комисар на България и да бъде наречен по този грозен начин – това е недопустимо и ние от ГЕРБ няма да допуснем този човек повече по никакъв повод да фигурира в кабинети и той не може да разчита на подкрепата на ГЕРБ“, категорична беше Теменужка Петкова.

Тя коментира и подадената от премиера Николай Денков оставка, като обясни, че никъде в документ не фигурира датата 6 март.

От ГЕРБ влязохме в тези разговори конструктивно, с готов документ за съвместно управление, с механизъм за взимане на решения, имахме готовност и работихме така, че България да има правителство. За съжаление, от другата страна не можахме да срещнем подобно разбиране, каза още Петкова. Тя допълни, че основните спорове са били за имената на министрите и че не вярно казаното от премиера в оставка Николай Денков, че името на министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев почти не е било тема на обсъждане по време на преговорите.

 



Източник БТА