Копие на чудотворната икона на Света Богородица “Неувяхващ цвят” ще бъде пренесено в казанлъшкия храм “Успение Богородично”

0
66


Копие на чудотворната икона на Света Богородица “Неувяхващ цвят” ще бъде пренесено в казанлъшкия храм “Успение Богородично”, съобщи архиерейският наместник на Казанлъшката духовна околия Ставрофорен свещеноиконом Димитър Димов. Тя ще бъде донесена лично от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан на 25 март, когато се отбелязва големият християнски празник Благовещение. Митрополитът ще отслужи в Казанлък света божествена литургия.

На 24 март ще бъде отслужена вечерна, а на 25 март – архиерейска света литургия, уточни той. 

БТА припомня, че с благословението на Старозагорския митрополит Киприан и митрополита на Димотика, Орестиада и Софлий Дамаскин от Гърция чудотворната икона “Неувяхващ цвят” беше в храма в Казанлък за поклонение в продължение на няколко дни през юни м.г. по време на 120-ия Празник на розата. Характерно за това изображение на Богородица е, че с тя и младенеца са изобразени изключително тържествено – с царски атрибути. Света Богородица държи в дясната си ръка роза, откъдето идва и името на иконата, която символизира чистота и непорочност.

Казанлък е побратимен с гръцкия град Димотика, а през 2023 година митрополит Дамаскин с църковна делегация по повод празника на града.

/РБ/



Източник БТА