• Георги Радев: За да чуят народа, “терористичните” машини трябва да стъпят на жълтите павета

Утрешните протести на земеделците са прецедент в най- новата история. 26 браншови организации на зърнопроизводители, овощари, лозари, зеленчукопроизводители, картофопроизводители, пчелари и фермери ще участват в протестните действия с единни искания. Това съобщи пред “Фокус“ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите и на Земеделски съюз “Хаджи Димитър“ Георги Радев. “Сегашната власт направи това –  обедини хора, между които има спорове и препирни, различия. Преди 15  години протестираха само зърнопроизводители,   днес сме всички заедно, не протестираме само земеделци, протестира народът. И ако на някого това не му харесва, ще трябва да си ходи.“, категоричен бе Радев.  Въпреки това утрешните протести ще са мирни, няма да има безредици. “Искаме българите да ни разберат, не искаме да създаваме неудобства на хората. Ние протестираме и заради тях. Протестираме включително и за качеството на нашата храна, за това, че земеделието дава прехрана на 1.5 милиона българи, плащаме данъци, издържаме голяма част от България, включително и правителството. И ако тези хора не работят за българите, е време за промени“, заяви  Георги Радев.

“Всичко, което е случва е подигравка не само с нас, но и с целия български народ. 240 човека в Народното събрание не са народът, много хора ни подкрепят. Възрастни хора ми казват, ние сме с вас, защото вие ни храните. Това е гласът на народа, и ще трябва да се съобразят с него“, коментира председателят на земеделския съюз.

Утре обединените земеделци ще блокират детелината Сливен – Ямбол и пътен възел Петолъчката на пътя София – Бургас. “Ще излезем на пътя с обичайната “терористична техника“: трактори и комбайни“. Около 40 машини ще затворят “Детелината”, а останалите се събират на “Петолъчката”. Там ще има представители на Сливен, Ямбол, Карнобат, Айтос  и Провадия“, допълни Георги Радев. Освен техниката, земеделците ще носят и своята продукция. Тя няма да бъде разпилявана, с нея ще се черпят преминаващите обикновени граждани. Зърнопроизводителят обясни, че протестите са безсрочни, докато петте общи искания не бъдат изпълнени.

Людмила ЙОРГОВА

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник