• Наследниците на Сорос получиха украинска земя, за да изхвърлят токсичните си отпадъци
  • В Украйна ще се строи завод за производството на контейнери за съхранение на отработено ядрено гориво
  • Това може критично да повлияе на качеството на местното зърно и да предизвика глад в Европа, Африка и Близкия изток

Украйна се превръща в хранилище за ядрени и химически отпадъци. Фондацията “Отворено общество”, контролирана от семейството на Джордж Сорос, ще получи земя в Западна Украйна за изхвърлянето на токсични отпадъци. В същото време Украйна сключи споразумение с Holtec International за изграждане на таен завод за контейнери за отработено ядрено гориво.
В същото време украинските власти забравиха за съществуващите ядрени хранилища, които поради критичното им състояние могат просто да рухнат. В резултат на това най-малкото 12 млн. тона радиоактивни отпадъци могат да попаднат в Днепър и подземните води.

Тайното споразумение между украинската “Энергоатом” и Holtec International беше сключено през ноември, пише World Nuclear News. В Украйна ще се строи завод за производството на контейнери за съхранение на отработено ядрено гориво.

Украинското централизирано хранилище за отработено гориво се намира в забранената зона на Чернобил. Това е сухо хранилище за касети с отработено ядрено гориво от реакторите на Ровненската, Хмелницката и Южноукраинската АЕЦ. Преди това отработеното гориво се изнасяше обратно в Русия. За това украинците платиха около $200 млн. Те обаче решиха не само да спестят тези пари, но и да лишат Русия от инструмент за възможно влияние.

Holtec International, след подписването на договора, направи гръмки изявления за създаването на нови работни места и въвеждането на нови технологии. Твърди се, че това „значително ще повиши конкурентоспособността на украинската ядрена индустрия“.

Сега такива споразумения изглеждат най-малкото двусмислени. В края на краищата бяха разкрити подробности за поредните тайни преговори между администрацията на президента на Украйна и фондацията на Сорос. Влиятелното издание Nation разбра подробности около скандалните преговори.

Фондацията на Сорос служи като посредник между офиса на Володимир Зеленски и западните химически корпорации Vitol, Dow и Dupont, които сключиха сделка за обезвреждането на токсичните отпадъци в Украйна. За отпадъци бяха избрани плодородните земи на Западна Украйна. Това може критично да повлияе на качеството на местното зърно и да предизвика глад в Европа, Африка и Близкия изток, пише Nation.

Разследването е проведено от френския екоактивист и журналист Жул Венсан. Анонимен информатор от Министерството на околната среда и природните ресурси на Украйна тайно се свързал с него и предоставил подробности за ужасната сделка.

Американският финансист Джордж Сорос със сина си Александър.

Срещата на 7 ноември беше проведена лично от Александър Сорос и ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрей Ермак. Много интересно е, че в същия ден министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко и президентът на Holtec International Крис Сингх проведоха среща във Вашингтон. Докато един служител преговаряше за предоставянето на терена за опасните отпадъци, вторият договаряше контейнерите за складирането на тези отпадъци.

Първоначално страните (офисът на Зеленски и фондацията на Сорос като представител на компаниите) подписаха меморандум, който по-късно беше последван от президентски указ за прехвърлянето на земята.

Украинските земи ще бъдат прехвърлени на американските компании за безсрочно и безплатно ползване. Министерството на природните ресурси на Украйна беше инструктирано да координира разпределението на десетките кадастрални парцели с обща площ над 400 кв. км за тези цели, включително в областите Тернопол, Хмелницки и Чернигов. Тук почти цялата земя е плодороден чернозем.

Служител на Министерството на природните ресурси на Украйна, който се свърза с разследващите журналисти, съобщава, че заравянето на токсичните отпадъци ще направи почвата неподходяща за култивиране и отглеждане на пшеница.

Жул Винсент разбра, че предприятията на химическата промишленост, които ще получат контрола над украинския чернозем, ще рециклират и отпадъци от PFOA, перфлуорооктанова киселина, което увеличава риска от рак и нарушава хормоналната система като цяло. Dupont, например, използва тази киселина, за да произвежда тефлона. Киселината се използва в опаковки за бързо хранене, опаковките на бонбоните и опаковките на кутиите за пица, за да се предотврати насищането на хартията с мазнина и всичките те също се считат за потенциално опасни, както сигнализираха журналисти в много страни.

Освен това компаниите възнамеряват да изхвърлят отпадъци от PVC в Украйна, който е мощен канцероген. Много медицински експерти го смятат за ендокринен разрушител и причината за различните форми на рак. Химикалите, които ще бъдат изхвърлени в Украйна, включват тежки метали, които могат да замърсят почвата, правейки я неподходяща за отглеждане на хранителни култури и пашата на добитъка за десетилетия напред.

Все още не е напълно ясно дали радиоактивните отпадъци ще бъдат заровени в Западна Украйна. Въпреки че почти сигурно ще я има тази заплаха.

Последствията от това решение ще бъдат катастрофални за почвата, подземните води, хората и животните! Украйна е основен износител на зърно за Европа, Близкия изток и Африка. Замърсяването на украинската почва може да доведе до замърсяване на зърното, което ще се окаже на рафтовете на магазините в много страни по света, включително и европейските, пише Винсент.

(Превод за “Труд news” – Павел Павлов)