В пристанището на Одеса товарен кораб, плаващ под либерийски флаг, беше ударен от ракета, нарушавайки забраната на руското министерство на отбраната за износ на украинско зърно през Черно море след прекратяването на сделката за зърно.

Не е ясно дали ракетата е руска или украинска.

„В Киев твърдят, че противорадарната ракета Х-31П е нокаутирала либерийски товарен кораб, който въпреки забраните се е насочил към пристанището на Одеса за украинско зърно. Само надстройката е сериозно повредена. Според друга версия, корабът е бил ударен от украинска ПВО ракета, която се е опитвала да свали руска ракета“, пише телеграм каналът „Военни кореспонденти на руската пролет“.

Военният наблюдател Борис Рожин на свой ред заявява, че това е руска ракета и в резултат на удара са ранени трима души и един е убит.

„Корабът пълзеше като тих плъх към пристанището, но тогава руска противорадарна ракета Х-31П, която всъщност се насочваше към Одеса, случайно влетя в надстройката. Трима от екипажа (граждани на Филипините) и пристанищен работник са ранени, пилотът е убит“, цитира Рожин Правда.ру.

Както EADai съобщи, във връзка с прекратяването на Черноморската инициатива за зърно и съкращаването на морския хуманитарен коридор от 20 юли, всички кораби, пътуващи по Черно море до украинските пристанища, се считат за потенциални превозвачи на военни товари, а страните до които тези кораби принадлежат, се смятат за замесени в украинския конфликт на страната на режима в Киев, каза руското министерство на отбраната през юли. Въпреки това по-късно Киев създаде „алтернативен зърнен коридор“, през който вече преминаха няколко кораба.

https://eadaily.com/