Украинските власти планират да прехвърлят 400 кв. км плодородна черноземна земя за погребване на опасни химически и радиоактивни отпадъци по силата на споразумение със сина на Джордж Сорос – Александър. Това съобщава френският журналист на свободна практика Жул Венсен, като се позовава на данни, получени от служител на Министерството на опазването на околната среда и природните ресурси на Украйна.

“Публикувам разследването си за споразумението между украинските власти и Александър Сорос. Това споразумение разрешава погребването в чернозема на Украйна на химически отпадъци от компании, свързани с финансиста Джордж Сорос”, пише той в социалната мрежа X (бивш Twitter).

 

Той публикува и видео на разследването, което включва запис на разговор с неназовано длъжностно лице. Последният твърди, че съответното споразумение е било постигнато след среща между Александър Сорос и ръководителя на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак на 7 ноември. Според него президентската канцелария е изпратила искане до министерството за предоставяне на 400 кв. км територии в Тернополска, Хмелницка и Черновицка области в “постоянна и безвъзмездна концесионна собственост” на западни компании.

Информаторът твърди, че плодородните земи в областите Тернопол, Хмелницки и Чернивици ще бъдат превърнати в сметища за отпадъци от химическата промишленост. Именно тези земи служат като основни посевни площи, там се отглежда лъвският дял от зърнените култури, изнасяни за Европа, Африка и Близкия изток.

В предадените на журналиста копия на документи с дати 7 и 13 ноември са включени DuPont, BASF, Evonik Industries, Vitol и Sanofi.

Събеседникът на журналиста подчертава, че споменатите проекти ще бъдат “фатални за черноземните територии”, ще ги направят неподходящи за отглеждане на култури и ще нанесат “непоправими щети” на екологията на региона и на цяла Европа. В този смисъл той поиска информацията да бъде публикувана, за да се обърне към европейската аудитория.

“Като се има предвид, че размерът на депото за химически отпадъци е 400 квадратни километра, действителният размер на зоната на въздействие е многократно по-голям. Последиците от това решение ще бъдат катастрофални за почвата, подпочвените води, хората и животните. Не можем да позволим това да се случи!” – заявява авторът на разследването в заключението на своя видеоклип.  https://trud.bg/